Bokrecension: Korparna av Tomas Bannerhed

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Alldeles uppenbart en fantastisk bok. Men också typisk. Glesbygdsmissär är på något sätt alltid gångbart. Få förblir oberörda. Och det är egentligen det enda irriterande: att det är så typiskt Sverige att hylla allt som är klassmotsättning, glesbygd, socialrealistiskt eller allt vad det nu kan vara. Men det har mindre med boken i sig att göra. Ingen skuld skall falla över Tomas Bannerheds Korparna.

Med det sagt blir det enklare.

Varje stycke är ett litet konstverk. Människorna, längtan, oron – faderns galenskap, återhållsamt och krampaktigt – andnöd, och så okomplicerat. Det finns en klar och enkel tydlighet – en berättelse, okomplicerat och ändå sammansatt.

Det är i naturen som berättelsen blir poetisk, fåglarna, marken, vinden som skapat familjen och allt det goda med det onda. Och inte minst övergången från jordbruk till något annat är fantastiskt.

Det behövs inga höga toner att locka och pocka med – de subtila detaljerna är övertygande i nästan alla lägen. Kanske att förälskelsens(flickan som pojken blir förälskad i) far är en aningens typisk kontrast, med en drink och klassisk musik – men det spelar ingen roll, det är säkert en sanning någonstans.

Pojken liv eller i takt med att han blir äldre ökar ansvaret att förvalta ett arv han inte vill befatta sig med.

Om han tar avstånd sviker han allt hans förfäder arbetat för, som om den insatsen vore utan anledning – men han kan inte bli självförsörjande bonde i en värld där allt annat lockar. Kluvenheten, livsvalen, besvikelse och hopp över och om en framtid.

Alla stora frågor sammanflätade i ett beslut om en fortsättning – leva och dö på gården eller leva.

Vissa meningar är så vackra att jag nästan blir ledsen över att jag snart kommer att glömma dem. Små fragment av verklighet beskrivna utan tvekan och med en skör exakthet.

Korparna är en bok som det kommer kännas fullständigt naturligt att läsa igen – om ett tag, när det är dags att läsa något sagolikt.

Inlägg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇