Bokrecension: Kometen kommer av Tove Jansson

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Kometen kommer Àr den första regelrÀtta boken i serien om Mumintrollen, om man förbiser den prologliknande SmÄtrollen och den stora översvÀmningen. I Kometen kommer Äterser vi Mumintrollet och hans mamma och pappa, samt det lilla djuret som fÄtt namnet Sniff.

Det Àr sommar i Mumindalen och allting Àr vackert och varmt och vÀnligt. Sniff har hittat en egen grotta och Mumintrollet dyker efter pÀrlformade stenar i havet. Men sÄ kommer en storm, och BisamrÄttan kommer för att söka skydd i det blÄ Muminhuset.

Han sÀger att stormen inte Àr naturlig, att den har nÄgot att göra med den svarta vÀrldsrymden och den röda komet som nÀrmar sig Mumindalen med sin svans av eld.

Trots att jag lÀst Sent i november och vet hur bra de hÀr böckerna Àr, sÄ gÄr det inte att upphöra att förvÄnas.

De Àr tunna och tryckta med stor stil och det tog mig bara en dag att lÀsa den hÀr, men trots det, och trots att de Àr skrivna för en betydligt yngre publik sÄ Àr Kometen kommer fÀngslande och otippat bra.

Det som fascinerar mig mest Ă€r hur boken har sĂ„ mĂ„nga olika nivĂ„er – den gĂ„r att lĂ€sa som en Ă€ventyrsberĂ€ttelse rakt upp och ned, om hur Mumintrollet och Sniff Ă€r ute pĂ„ Ă€ventyr och trĂ€ffar olika figurer och tar sig igenom farligheter, men denna barnvĂ€nliga yta Ă€r en tunn fernissa över ett avgrundsdjupt mörker som ger hela boken en vuxen och svart ton.

Det Àr mÀrkligt, men jag var faktiskt riktigt illa till mods under stora delar av lÀsningen. Boken tar upp hur svÄrt det Àr att vara vÀldigt vÀldigt liten nÀr rymden Àr sÄ stor och mörk, och pekar ut att vi alla Àr obetydliga nÀr man tÀnker pÄ hur smÄ vi faktiskt Àr.

Det Àr fascinerande hur boken kan lyckas vara bÄde lÀttsam och allvarlig samtidigt pÄ det sÀttet.

Jag Ă€r ocksĂ„ glad att jag nu Ă€ntligen blivit introducerad till sĂ„ mĂ„nga av de viktiga karaktĂ€rerna. I Kometen kommer trĂ€ffar lĂ€saren för första gĂ„ngen Snusmumriken, som jag Ă€r lite halvt förĂ€lskad i, men ocksĂ„ Snorkfröken och en mer utvecklad version av Sniff, som bara gick under namnet “det lilla djuret” i SmĂ„trollen och den stora översvĂ€mningen.

Det kÀnns bra att Àntligen vara pÄ vÀg in i MuminvÀrlden, och jag Àr lÀttad över att jag tyckte sÄ mycket om den hÀr boken.
Det bÄdar gott inför de delar som ÄterstÄr.

Sammanfattningsvis Àr jag vÀldigt förtjust i den hÀr boken och den hÀr serien, som anvÀnder sig av de smÄ fantasidjuren för att upptÀcka mörkret som snarare finns inuti lÀsaren sjÀlv Àn i de dramatiska landskapen och farorna som den beskriver.

Den Àr fantastiskt vÀlskriven och har fina karaktÀrer som jag vill lÀsa vidare om.

NÀsta bok i serien heter Trollkarlens hatt och ska lÀsas sÄ snart som möjligt.

“Kometen kommer”, 1968 (tidigare “Kometjakten”, 1946)

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇