Bokrecension: Klaras dröm av Pia Hagmar

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Klaras dröm

 Författare: Pia Hagmar

Serie: Klara

 Originalspråk: Svenska

 Originaltitel: Klaras dröm

Klaras dröm handlar om 12-åriga Klara. Klaras föräldrar är skilda och hennes pappa har skaffat en ny flickvän som han dessutom ska ha barn ihop med. Klara känner sig sviken av sin pappa, hon förstår inte vad hon och mamma gjorde för fel som fick pappa att lämna dem. Trots detta tycker hon om pappas nya flickvän och ser fram emot att få bli storasyster.

Klara bor bara hos sin pappa varannan helg och resten av tiden bor hon tillsammans med sin mamma som arbetar som journalist. Klara tycker att de har det bra, men hon drömmer om att få börja rida, något som mamma tyvärr inte har råd att betala.

Utan förvarning blir Klaras mamma av med sitt jobb och det lir en svår, ekonomisk situation för den lilla familjen. När Klaras mamma sedan blir erbjuden ett nytt, mer välbetalt jobb är mamma överlycklig. Men om hon ska få det, måste de flytta. Flytta ifrån Klaras skola och Klaras pappa. Klara blir väldigt ledsen och vill inte alls flytta, men så lovar Klaras mamma att hon ska få börja på ridskola på den nya orten, vilket får Klara att gå med på flytten…

Mitt omdöme

Den här boken valde jag att läsa till en av de kurser jag läser (Barn – och ungdomslitteratur).

Vi skulle välja en “långserie” och analysera den utifrån kurslitteraturen. 

En långserie är en bok-serie som handlar om samma huvudkaraktär och där handlingen i böckerna ofta är ungefär densamma som de tidigare böckerna. I vår uppgift skulle vi avgöra om detta är “skräp”-litteratur. Litteratur som egentligen inte ger barnet något mer än nöje.

Men alla i min grupp var överens om att all litteratur är bättre än ingen litteratur, i ett samhälle där barn och ungdomar oftast väljer att inte läsa överhuvudtaget. 

Boken är väldigt söt och enkel i sin handling.

Det är tydligt att boken är en flickbok, vilket man kan se i att huvudkaraktären är en flicka, stor del av handlingen utspelas i hemmet och hästar är involverade. Men trots detta tror jag faktiskt att pojkar skulle kunna tycka om den här boken. Klara är ingen karaktäristisk “tjej” utan ganska könsneutral, därför är hon en karaktär som både pojkar och flickor kan relatera till.

Klara som karaktär är väldigt snäll och skötsam. Det enda “fel” hon gör i boken är när hon ljuger för sin mamma om att hon är på ridskolan, trots att hon inte är där. Annars är hon väldigt snäll och förstående.

När hennes lillebror föds blir pappan och hans flickvän upptagna och orkar inte längre med Klara. Trots att detta sårar henne otroligt mycket så visar hon inte sina känslor för pappan utan accepterar att hon kanske inte längre har lika stor del i sin pappas liv.

Något som är väldigt stort av en 12-åring. Jag skulle absolut rekommendera den här boken för barn i åldrarna 9-13 år. När man läser den som lite äldre så blir handlingen något tunn och platt. 

Inlägg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇