Bokrecension: Kensukes rike av Michael Morpurgo (1999)

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Kensukes rike
Författare: Michael Morpurgo
UtgivningsÄr: 1999
Originaltitel: KensukeŽs Kingdom
Svensk översÀttning: Ylva Kempe
ISBN: 9-7711-609-7

Boken handlar om Michael och hans familj som ger sig ut pÄ en jorden runt-resa pÄ en segelbÄt efter att Michaels förÀldrar blivit uppsagda frÄn tegelbruket i staden de bodde i. Men en natt blÄser det upp till storm och Michael kastas av bÄten. Han vaknar upp pÄ en öde ö, dÀr han lÀr kÀnna en gammal japan vid namn Kensuke. 

Boken Àr skriven som att Michael skriver 20 Är efter det hÀnde. I början av boken berÀttar Michael om sig sjÀlv: var han bor, lite om sina kompisar,  hur det kom att de bestÀmde sig för att segla jorden osv.

Jag tycker att boken Àr otroligt bra.En sak jag gillar speciellt mycket Àr att den Àr spÀnnande, men istÀllet för att vara en sÄdan bok dÀr huvudpersonerna Àr tuffa och inte har nÄgra kÀnslor, Àr den ocksÄ fylld med kÀnslor, dÄ Michael och Kensuke tÀnker pÄ och berÀttar om deras familjer som de har förlorat.Jag gillar ocksÄ idéen att ha en kort japanska-svenska-ordlista i slutet av boken. (Kensuke anvÀnder japanska utryck vid vissa tillfÀllen i boken)

Det fanns nÄgra smÄ orealistiska saker jag störde mig pÄ, exempelvis nÀr Michael lyckas starta en eld med bara en glasskÀrva. Man kan inte fokusera solstrÄlarna med bara en glasskÀrva. Det behövs en lins, eller en glasflaska med vatten i. Men inget av de grejorna försÀmrar sjÀlva upplevelsen av att lÀsa boken, det Àr bara nÄgot litet jag stör mig pÄ. Jag tror inte nÄgon annan skulle ha lagt mÀrke till det.
SjÀlv Àr jag scout och en person som tycker om överlevnad i terrÀng, att hitta lösningar pÄ problem osv, sÄ jag tycker att boken Àr mycket intressant.

Boken passar bra som en höglÀsningsbok, dÄ nÀstan varje kapitel slutar med en cliffhanger, vilket gör boken extra spÀnnande och att man vill fortsÀtta lÀsa den.

Jag tycker att boken Ă€r lĂ€ttlĂ€st och att svĂ„righeten passar till 9- till 12-Ă„ringar.Även om texten Ă€r enkel, rekommenderar jag boken till personer i alla Ă„ldrar.

I helheten Àr det en fantastisk upplevelse att lÀsa boken och den fÄr 5/5 stjÀrnor för att den Àr spÀnnande, hjÀrtvÀrmande, bra skriven, intressant och allmÀnt superbra.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇