Bokrecension: Kastanjemannen av Sören Sveistrup

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Kastanjemannen
Författare: Sören Sveistrup
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-855-0
Original titel: Kastanjemanden
Språk: Svenska
Antal sidor: 558

Handling

En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. 

Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan, tänk om hon fortfarande lever?

Mitt omdöme

Den här boken har jag varit sugen på att läsa enda sedan Albert Bonniers Förlag gjorde ett smart utskick genom att skicka ut ett par kastanjer i en liten låda till olika bokinstagramare och bloggare. Detta lät verkligen som en bok i min smak.

Detta är författaren Sören Sveinstrups debutbok. Han ligger bakom serierna Brottet och The Killing, Brottet har jag inte sett men The Killing har jag sett och den älskade jag. Så jag förstod ju att detta skulle bli bra när jag började läsa.

Sedan är jag även svag för danska författare, de som Svenska och Norska författare skriver bra deckare och thrillers.

Detta är en fantastisk bok med sina 558 sidor. Boken fångar mig direkt. Det märks att författaren är en skicklig manusförfattare. Spänningen finns där från första sidan, man slängs direkt in i handlingen. Kastanjemannen är en skrämmande, blodig, läskig och ibland äcklig historia.

Spänningen håller hela vägen. Författaren avslöjar bit för bit, men inte allt på en gång så man är som läsare hela tiden nyfiken och spänd på vad som ska ske. Han tar upp många tunga ämnen, det är en mörk berättelse som ger olust och obehag. Man får ta del av många olika livsöden, våld mot kvinnor, barn som far illa och hur de blir svikta av både samhället och föräldrar, obehagligt är bara förnamnet.

Spännande är det iallafall. Historien vänder hit och dit, jag hade faktiskt ingen aning vem som var Kastanjemannen förrän det avslöjades.

Jag tycker om båda poliserna i boken, dem vill jag gärna träffa igen så jag hoppas på att Sveistrup kommer att skriva en uppföljare.

Det känns nästan som en film eller tv-serie. Jag skulle bli förvånad om inte den kommer att filmas inom kort.

Inlägg senast uppdaterat: 2 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇