Bokrecension: Kärlek och stålull av Lisbeth Pipping

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Lisbeth Pipping växte upp med en utvecklingsstörd mamma och hur det var berättar hon om i sin bok Kärlek och stålull – att växa upp med en utvecklingsstörd mamma. I boken får vi följa Lisbeth från de första åren i hennes liv, till hon är vuxen och själv har blivit mamma.

Lisbeth växer upp hos sin mamma tillsammans med sina två yngre syskon, deras pappa har svåra alkoholproblem och är inte speciellt synlig under uppväxten. Lisbeths mamma slår både Lisbeth och hennes syskon och under en tid blev Lisbeth sexuellt utnyttjad av en av sin mammas vänner. Lisbeth och hennes syskon växer upp i väldigt fattiga förhållande, utan mat, tandborstar eller lakan i sängarna.

I hennes uppväxt saknas det även kärlek och trygghet. När Lisbeth är sju år ska hon börja skolan, det har hon länge längtat efter. Det blir tyvärr inte så bra som hon hoppats, hennes skolår präglas av mobbning – både psykisk och fysisk. Under hennes första skolår har hon en lärare som är medveten om mobbningen, men inte bryr sig. När Lisbeth börjar fyran ser hennes lärare vad som pågår och sätter stopp för det, i alla fall i klassrummet. Mobbningen fortsätter genom hela Lisbeths skolgång. Lisbeth hade några ljus i sitt liv, som hon berättar om i sin bok. När Lisbeth är vuxen bestämmer hon sig för att ta reda på varför hon och hennes syskon inte fick någon hjälp.

I journalanteckningarna, som socialtjänsten har skrivit, står det att Lisbeths mamma gör så gott hon kan när det gäller sina barn. Det står även på ett ställe att Lisbeths mamma inte kan klara av att använda en tvättmaskin och får därmed ingen. Lisbeth frågar sig då, precis som läsaren bör göra, hur hennes mamma då kan få ta hand om sina tre barn?

Den här boken är en väldigt gripande bok, den väcker både sorg och ilska, men Lisbeth förmedlar även optimism och hopp. Den här boken är verkligen läsvärd, men var beredd på en tuff resa genom Lisbeth Pippings liv.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇