Bokrecension: Kapten Kastrull – En våldtagen soldats berättelse

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Militären kan anses vara en av de viktigaste grenarna av den svenska staten. Den svenska militären handlar om mycket mer än enbart krigsföring och försvar.

Här lär sig ungdomar disciplin och hektisk problemlösning, forskning drivs och svenskt inflytande på den globala scenen får möjlighet att blomstra.

Det är alltså viktigt med ett välfungerande försvar för att landet ska kunna utvecklas på ett smidigt sätt och att de svenska idealen ska kunna försvaras. Problemet blir dock att militären leds av vanliga människor, och när man har med människan att göra är misstag och problem oundvikliga.

Bland soldater råder därför en inofficiell “tystnadsplikt” som säkerställer att dessa misstag inte spiller ut bland befolkningen. Vågar man sig på att bryta denna tystnadsplikt leder det till en hel hög med problem, varför det krävs starkt mod och en vilja att bryta mot normen.

Kapten Kastrull : En våldtagen soldats sanna berättelse är en bok centrerad kring en ung soldats våga att tala för sig efter att ha blivit utsatt för angrepp. Det är förstås mycket lättare sagt än gjort, särskilt när det är ens kapten som varit förövaren. Detta är en het ny bok på 200 sidor som utkom i april 2021.

Boken är skriven av Sara Trygg, och är självbiografisk i natur. Det innebär att man får insikt i händelsen – en sann berättelse – från offret själv. Men Trygg vill inte vara offer längre. Genom denna bok har hon fått möjlighet att få tankarna på papper och uppmuntra till handling.

Ingen ska behöva uppleva det hon behövt uppleva i militären. Saker och ting måste ändras – och det enda som kan leda till förändring är öppenhet och ärlighet. Åt helvete med tystnadsplikten.

Boken hittar man enklast här: https://www.bokus.com/bok/9789188939524/kapten-kastrull-en-valdtagen-soldats-sanna-berattelse/

Om författaren

Sara Trygg är författaren till denna bok, men hon är mer än enbart en författare. Hon är även föreläsare, soldat och poet. Syftet med Kapten Kastrull : En våldtagen soldats sanna berättelse är dels att själv bearbeta det som hänt, dels att inspirera till tankar som förändrar.

Trygg vill uppmuntra läsare till att våga möta sig själva och våga möta varandra, eftersom det är endast genom öppen dialog som man faktiskt kan komma underfund med det trauma som man har upplevt.

Genom diskussion kring ämnet kan samhället utvecklas i rätt riktning, för att framtida generationer ska kunna slippa de problem som ofta dyker upp idag.

En sann berättelse

Detta är en sann skildring av det som författaren fått uppleva i militären. Det innebär mycket detalj kring livet som soldat och om “Kapten Kastrull” som blir fokuset i boken.

Trygg målar upp en scen av en varm svensk sommardag. En klibbigt het dag där kläderna dränktes i svett och hjälmen kändes alldeles för tung under solens förtryckande strålar. Trots värmen kände hon sig nöjd. Övningarna var lärorika och hon kunde känna sig stolt över sin prestation.

Trygg var glad. Men under glädjen dolde sig en obehaglig oro: en rent instinktiv reaktion på frågorna som gnagde i huvudet. Varför var de i kaptenens egen privata bil? Varför hade han med sig vapen och ammunition? Något var fel, men hon kunde inte sätta fingret på varför.

När det förfärliga väl var över var det svårt att gå vidare. Vem vänder man sig till när det är ens egen kapten som varit förövaren?

Som soldat gäller det att inte ifrågasätta befälet. I strid går det förstås inte att argumentera med ens överordnade. Men det var inte en strid det hela gällde.

När en kapten missbrukar sin position på detta sätt krävs det att Försvarsmakten svarar på rätt sätt – och det har de inte gjort. Om kvinnor (och män) ska kunna känna sig säkra som soldater krävs det att myndigheten står på deras sida, och inte stöttar korrupta individer bara för rankens skull.

Mansdominerad arbetsplats

Den militära hierarkin medför en traditionell struktur som kräver en traditionell tankeställning. Överordnade får inte ifrågasättas, oavsett anledning. I samband med att de överordnade oftast är män blir detta ett stort problem. Det är förstås inte acceptabelt att ha en (nästan) helt mansdominerad arbetsplats i 2021.

Med denna typ av struktur är det inte svårt att förstå varför det är så svårt att bli tagen på allvar och få den hjälp och den stöd man behöver ifall man blir utsatt. Det är precis det som hände Trygg, och det hon förklarar i boken.

Tryggs fall är inte första gången en soldat blivit våldtagen i Försvarsmakten, och det kommer inte vara sista gången heller. Det är därför otroligt viktigt att Försvarsmakten lär sig av Tryggs fall och implementerar kommunikationslinjer för soldaterna där de kan be om hjälp och bli hörda.

Det är svårt att bli trodd och få upprättelse när de som tar alla beslut inte kan relatera till ens situation. Faktum är att kvinnor blir mer utsatta i militären. Försvarsmakten måste således göra något åt saken. Fler kvinnor högst upp i hierarkin kan kanske vara en bra början?

Sammanfattning

Detta är en bok som rekommenderas till alla inom Försvarsmakten, eftersom den uppmuntrar till en skiftning i den tankeställning som genomsyrar myndigheten. Tryggs sanna berättelse lyfter tunga ämnen som man behöver kunna föra dialog kring.

Det som författaren varit med om ska inte hända någon. Men ifall det händer är det viktigt att man som offer kan bli trodd och få hjälp från myndigheten. Kapten Kastrull är förstås en vidrig människa, men felet ligger även på myndighetens struktur och den mansdominans man ser i Försvarsmakten idag.

Boken har fått flera positiva recensioner, men har även blivit röstbombad av användare som känner sig kränkta av meddelandet. Man får ju inte bryta mot tystnadsplikten! Men en tystnadsplikt hjälper förstås bara förövarna.

De man vill hjälpa är offren inom Försvarsmakten som känner att de inte har någon de kan vända till, precis som Sara Trygg.

Detta är en otroligt viktig bok som måste läsas av alla inom Försvarsmakten. Det är endast genom öppen kommunikation kring dessa tunga ämnen som myndigheten kan utvecklas och bli bättre.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇