Bokrecension: Jenny av Jonas Gardell

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Sista boken i serien om Juhas uppvĂ€xt i SĂ€vbyholm pĂ„ sjuttiotalet Ă€r egentligen inte alls en bok om Juha. Som titeln antyder fokuserar den hĂ€r betydligt kortare boken pĂ„ Jenny, den utstötta flickan som Ă€r Juhas bĂ€sta vĂ€n – men bara nĂ€r han vill att hon ska vara det.

PÄ mÄnga sÀtt Àr det Jenny som varit den allra mest utsatta i de hÀr böckerna, hon som alltid dragit det kortaste strÄet och aldrig fÄtt vara med. I den hÀr boken fÄr vi se vad som verkligen hÀnde den dÀr sista kvÀllen med klassen, nÀr alla samlats nere vid SÀvbysjöns strand för att ha en sista klassfest.

Det Àr den enda fest som Jenny nÄgonsin blivit bjuden pÄ, och hÀr kulminerar det hat som hon blivit utsatt för i nio Ärs tid.

Jenny Àr uppbyggd som de föregÄende böckerna, dÀr kursiva nutidsdelar varvas med berÀttandet om barndomen, med skillnaden att nuet och dÄet Àr desto mer sammanvÀvt hÀr.

Den vuxne Juha försöker ta reda pÄ vad som egentligen hÀnde Jenny den dÀr kvÀllen i slutet pÄ vÄrterminen 1979, och söker upp gamla klasskamrater för att försöka fÄ dem att erkÀnna sin skuld. Samtidigt fÄr vi följa hela den fruktansvÀrda kvÀllen genom Jennys ögon.

Det behövs knappast sĂ€gas att det hĂ€r Ă€r en fruktansvĂ€rd bok. Hela den upptrappning som pĂ„gĂ„r Ă€r plĂ„gsam och man kĂ€nner igen rollerna som spelas av klasskamraterna – dĂ€r Ă€r de som Ă€r utanför, dĂ€r Ă€r de som bestĂ€mmer, dĂ€r Ă€r de som bara stĂ„r bredvid och tittar pĂ„.

Den stora skillnaden Ă€r förstĂ„s att den hĂ€r boken inte alls fokuserar lika mycket pĂ„ Juha som de föregĂ„ende – pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r det hĂ€r Jennys alldeles egna bok och den kĂ€nns snarare som en spinoff Ă€n som en riktig uppföljare. ÄndĂ„ Ă€r det mycket i den som man nog bara förstĂ„r ordentligt om man tidigare lĂ€st En komikers uppvĂ€xt och Ett ufo gör entrĂ©.

Visst finns humorn ocksĂ„ i den Ă€r boken, men inte alls i samma grad. Jennys berĂ€ttelse Ă€r för svĂ„r och för mörk för den humor som utmĂ€rkt Juhas tvĂ„ böcker. PĂ„ sĂ€tt och vis Ă€r det tur att boken Ă€r sĂ„ kort, för den Ă€r vĂ€ldigt plĂ„gsam att lĂ€sa. ÄndĂ„ Ă€r den kort och precis som de förra böckerna skriven i sĂ„ korta stycken att den gĂ„r vĂ€ldigt fort att lĂ€sa. SjĂ€lv Ă€r jag klar med den pĂ„ ungefĂ€r en dag, mer behövs inte nĂ€r boken Ă€r sĂ„ fĂ€ngslande och intensiv.

Jag tycker verkligen att Jenny Àr en oerhört viktig och vÀlskriven bok, men jag har kanske djupdykt lite vÀl i Gardells böcker de senaste dagarna, för ibland uppfattar jag dem som repetitiva, trots att jag inser att mycket av styrkan i dem ligger i de effektfulla upprepningarna som ett stilmedel.

Jag kÀnner igen formuleringar frÄn Ett ufo gör entré i Jenny, och det kan bli lite tröttsamt att kastas in i samma resonemang igen. Dock beror det ju pÄ att jag lÀst de hÀr tre böckerna i ett streck de senaste fyra dagarna, och lÀser man dem som en normal person med lite tid emellan Àr det knappast nÄgot som stör.

Sammanfattningsvis sÄ Àr den Àr serien helt i klass med den senare Torka aldrig tÄrar utan handskar, som jag ocksÄ Àlskar, men just Jenny Àr nog seriens svagaste bok. Men jag tror att de hÀr tre böckerna Àr vÀldigt viktiga, sÀrskilt för de tonÄringar som jag hoppas fortfarande lÀser dem. I slutÀndan vill de förmedla en enda sak: Du Àr inte ensam. Det finns andra och de Àr pÄ din sida.

Det Àr ett budskap som Àr oerhört viktigt och jag hoppas verkligen att det nÄr fram. De tre böckerna Àr en studie i mobbing och utsatthet, och surrar av en vild undran: kommer det alltid att vara sÄ hÀr? Det Àr tonÄringens lÀngtan bort och ut, det Àr upprorsandan i att bryta sig loss, och det Àr berÀttelsen om de svaga och de nedtryckta. De som aldrig annars fÄr komma till tals.

Egentligen rĂ€cker det vĂ€l med tvĂ„ ord för att avsluta recensionen av Jenny, ord som gĂ€ller ocksĂ„ för de tvĂ„ andra böckerna. LĂ€s dem.

“Jenny”, 2006

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇