Bokrecension: Jag såg henne idag i receptionen av Anders Fager

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Jag såg henne idag i receptionen
Författare: Anders Fager
Förlag: Wahlström & Widstrand/Månpocket

Inlägg skrivet av Hanif.

Anders Fager är en Lovecraftinspirerad skräckförfattare som gjorde ett avtryck i litteraturen redan med Samlade svenska kulter.  Det var en novellsamling som finns recenserad här och som introducerade oss till författarens värld av människor och onda varelser.

Den här boken är Anders Fagers första roman och är mer lättläst och lättillgänglig och inte riktigt lika skruvad som novellsamlingen. Men jag tycker ändå att böckerna bör läsas i rätt ordning då många av karaktärer från novellerna kommer tillbaka. Ibland gästspelar de bara i ett stycke, som en liten flirt till det tidigare och då känns det trivsamt att känna sig invigd.

Den här boken handlar om Cornelia, vars kända mamma tar livet av sig i första kapitlet.

Då är Cornelia elva år och livet efter det blir inte detsamma. Det är då hon börjar höra mannen som viskar i gasrören och i bruset från trafiken, han som kommer till henne på nätterna och som skrämmer henne vart hon än senare försöker fly i världen.

Hon har en ensam uppväxt och ingen vill riktigt ta hand om henne, släktingarna är mest intresserade av mammans pengar. Och när det visar sig inte finnas så mycket av den varan säljer de sliskiga historier till skvallerpressen.

Den vuxna Cornelia börjar leva ett hektiskt liv, hon stannar nästan aldrig upp – hon lever fort, fort för att fly från den viskande mannen. Hon trippar runt på amfetamin, festar och träffar män, dansande till hög technomusik. Hon undviker honom.

Han som vill att hon ska hjälpa honom in i den här världen. Men han envisas. Hon är den som är utvald att göra de tre ritualerna och öppna portarna. Hon är hans drottning.

Hon träffar Hedlund, en sympatisk soldat som på grund av sviterna av det han sett i krigsdrabbade länder, är traumatiserad och sjukskriven. Han har all tid i världen för Cornelia, men lyssnar inte riktigt på hennes skräck inför det hon ser i ögonvrån i speglar.

Hon träffar CeO som handlar med gamla böcker som visar sig avslöja information om arkanan. Hon studerar noga. Hon vet att han vet. Han ordnar fantastiska fester. Och hon är en briljant värdinna.

Språket i den här boken är lite barnsligt, särskilt i början. Vi följer ju Cornelia från det att hon är elva och det är som om karaktären har fastnat i sitt barnspråk. Det får en spännande effekt, då hon blir mer läskigt när hon med ett barns logik gör fruktansvärda saker. Det blir lite ansträngande efter ett tag, men sedan när andra karaktärer fortsätter berättelsen blir det bra igen.

Anders Fager beskriver 90-talet på ett lysande sätt, med oneliners fångar han essensen och igenkänningen är total. Karaktären Hedlund är till exempel uppvuxen i Rasbo i Uppland. Omgiven av raggare och tre och ett halvt tusen fornminnen. Och han vaknar upp.

Ensam och bakfull ibland tomglas och IKEA-möbler. Cornelia gör modelljobb, är lite känd i Holland och lämnar trosor efter sig i hela Europa. Och hon gör människooffer på en husbåt. Sänker den dödes prylar i en plastpåse i Karlbergskanalen. Då när Netscape var framtiden.

Inlägg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇