Bokrecension: Jag och Earl och tjejen som dör

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Författare: Jesse Andrews
Genre: Komedi, sorg
Betyg: 4 av 5

Boken utspelar sig i nutid, i staden Pittsburgh, Pennsylvania. Boken handlar om hur Greg S. Gaines och hans vän Earl pinsamt ”kämpar” för att Rachel, som har leukemi, ska ”ha det så bra” innan hon dör. Greg beskriver sig själv som ”en blek blob”, han klagar ofta på att han är en hemsk människa. Earl är kort och smart, har väldigt kort temperament och har bröder som bara bråkar och tar droger. Rachel är en tjej som har dålig humor och en massa kuddar, finns inte mycket mer att säga.

Författaren har skrivit det som om Greg berättar om det, och ibland har han skrivit i manusstil. Budskapet, tror jag, är att inte alla historier med en döende tjej och en pojke som hjälper till blir kära och flickan dör i hans famn, och han blir en bättre människa efteråt. Tvärtom, Greg blir tvingad att umgås med Rachel, misslyckas totalt med att muntra upp henne och ses som en hemsk människa för filmen han gjorde åt henne. Han bråkar med sin ende vän och bryter ihop bara för att hans mamma ville att han skulle umgås med henne. Förkortning: Hans liv var okej men flög rakt ner i helvetet. Tack vare cancer.

Det första jag tänkte var att ”den här boken verkar rolig”. Jag trodde den skulle handla om hur Gregs liv skulle orsaka någon olycka som skulle döda någon.

Boken börjar med att säga att ”om du har förväntningar om att denna bok handlar om viktiga livslektioner och kärlek, borde du sluta läsa nu.” (Och det är rekommenderat att läsa förorden). När handlingen avancerade ändrades mycket, t.ex. hur vissa personer tänker och gör.

På vissa sätt skulle du kunna förutsäga vad som händer i boken, OM författaren skrev som andra författare, men närmare slutet kanske du förstår författaren lite bättre. Jag ska bara nämna en sak, det enda du lär dig i denna bok är hur dumma vissa människor är (plus hur du reagerar på kakor fyllda med marijuana).

Denna bok kan bli läst av vem som helst, men du borde nog kunna de flesta moderna uttrycken. Boken är så klart inte perfekt, men är ändå riktigt bra. Den får 4 av 5 från mig.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇