Bokrecension: Jag minns av Georges Perec

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

480 minnen. NĂ„gon annans minnen: Georges Perec minns 480 gĂ„nger. Minnen av ett liv som pĂ„minner författaren om sitt liv. Det Ă€r ingen roman, inte en diktsamling – det Ă€r en samling minnen – som Ă€r som en roman, en diktsamling.

Jag minns. Alldeles sjÀlvklart Àr att jag minns, jag minns en hel del, men jag minns inte allt och det Àr nog snarare sÄ att jag minns alldeles mycket mindre Àn vad jag har glömt; mÀngden du har glömt Àr större Àn allt vad du minns. Eller det spelar ingen roll.

Minnet tycks inte vara en fast massa som gÄr att hantera.

Han, Perec, minns och vad han minns Àr fragment frÄn nÄgot som han förestÀller sig vara ett liv.

Georges Perec har i boken Jag minns samlat 480 minnen, dÀr No. 480 Àr ett minne (pÄminnelse) om att han minns.

Det Ă€r minnen frĂ„n ett liv, barndom till vuxen Ă„lder, alla tĂ€nkbara minnen, stora som smĂ„ hĂ€ndelser avgörande och ovidkommande – allt i en slags strukturerad röra.

Filmer – personer – hĂ€ndelser – tankar – dagar – ögonblick.

Men det Àr förvÄnansvÀrt intressant att lÀsa dessa minnen.

Det skapar en nÀrhet, om Àn distanserad, som kanske tack vare formen blir vÀldigt personlig. Det kÀnns som att komma nÄgon lite nÀrmare. För Àven om Perecs minnen inte angÄr mig eller egentligen betyder nÄgot sÄ blir de Àven snart mina minnen, jag minns genom honom och jag minns med honom.

Alla dessa minnen skapar naturligtvis en bild av ett liv – Ă€ven om detta liv nu definieras utifrĂ„n 480 korta textfragment utgör de Ă€ndĂ„ en grund att utgĂ„ ifrĂ„n i skapandet av en mĂ€nniskas liv. MĂ„ sĂ„ vara att detta liv som alla dessa minnen skapar inte har nĂ„got med den verklige Georges Perec att göra – trots allt Ă€r det 480 mer eller mindre utvalda minnen och alla de minnen han inte tar med Ă€r sĂ€kert mer avgörande. Men Ă€ndĂ„.

Det gÄr fort att lÀsa, det kÀnns som att orden flimrar förbi, som att de Àr smÄ blixtar som sÀtter igÄng min egen tankeverksamhet, mina egna minnen börjar göra sig pÄminda.

Jag pĂ„verkas av formen och innehĂ„llet. Med boken kommer en form av utmaning – jag försöker relatera till de minnen han beskriver: förstĂ„r jag sammanhanget, vem Ă€r det han minns, pĂ„?

Det medför att hans minnen sÀtts i relation till mitt liv. Och dÄ fÄr dessa minnen ett helt annat vÀrde. Jag minns Àr nu inte bara en samling med Georges Perecs minnen utan det Àr ett sÀtt att lÀsa sig till sig sjÀlv, vagt men ÀndÄ förvÄnansvÀrt precist.

Och som fristÄende bok Àr det som den Àr, en samling minnen, men det finns mer att hitta i den. Som att det Àr en nyckel till nÄgot.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇