Bokrecension: Jag ger dig solen av Jandy Nelson

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Titel: Jag ger dig solen
Originalets titel: I’ll Give You the Sun
Författare: Jandy Nelson
Antal sidor: 379
Förlag: Gilla böcker

”Det kanske Ă€r meningen att vissa mĂ€nniskor ska dela varandras berĂ€ttelser.”

Handling (tagen frÄn bokens baksida):

Noah och Jude Àr tvillingar, bÀsta vÀnner, och olika som natt och dag. Han vill hellre mÄla av vÀrlden i sitt skissblock Àn leva i den, medan hon kastar sig ut i de högsta vÄgorna tillsammans med surfkillarna. Alla vill vara Judes vÀn, ingen vill vara Noahs.

Tills Brian Dyker upp, Brian som samlar pĂ„ meteoriter och fĂ„r Noahs kropp att vibrera. Men sĂ„ intrĂ€ffar det otĂ€nkbara – en tragedi som slĂ„r tvillingarnas liv i spillror och allt förĂ€ndras.      

Tre Är senare pratar tvillingarna inte lÀngre med varandra. Noah har slutat mÄla och Jude har blivit en ensamvarg.

Hon försöker stÀlla allt som gÄtt fel till rÀtta, vilket sammanför henne med en excentrisk skulptör och en kille med vÀrldens snedaste leende. Och tvillingarnas liv vÀnds upp och ner igen. 

Mitt omdöme

Innan jag började lĂ€sa den hĂ€r boken hade jag vĂ€ldigt höga förvĂ€ntningar – och samtidigt inte. Jag hade lĂ€st otaliga recensioner fyllda av lovord, men jag förvĂ€ntade mig Ă€ndĂ„ inte riktigt att boken skulle vara bra, den verkade lite trĂ„kig rent ut sagt. Men jag bestĂ€mde mig för att ge den en chans och Jesus vad glad jag Ă€r att jag gjorde det.       

Ska jag vara Ă€rlig vad boken vĂ€ldigt seg till att börja med, och det tog nog gĂ„tt och vĂ€l 150 sidor innan jag kom in i den ordentligt. Inte för att Jandy Nelson Ă€r en dĂ„lig författare – Gud nej, hennes sprĂ„k Ă€r magiskt. Hur hon berĂ€ttar allt, beskriver saker och ting, Ă€r fascinerande.

BÄde Jude och Noahs berÀttarröster Àr sÄ starka och tydliga och deras sÀtt att se och mÄla upp vÀrlden Àr makalös, bÄde vackert och fÀngslande.

Nelsons sĂ€tt att skriva Ă€r lite annorlunda men fĂ€ngslande och otroligt. SprĂ„ket lyfte upp den hĂ€r historien nĂ„got otroligt, men – tyvĂ€rr – under de första hundra sidorna rĂ€ckte det inte för att hĂ„lla mig intresserad.

Jag hade svĂ„rt att komma in i berĂ€ttelsen och kĂ€nna nĂ„gon riktig samhörighet med den – men det kom senare.         

Jag ger dig solen Àr ingen fartfylld berÀttelse, den Àr inte stÀndigt drivande eller hÄller ett högt tempo, och troligtvis var det vad som fick mig att tröttna lite till en början. Men den hÀr boken Àr ett mÀstervÀrk, och ju lÀngre jag lÀste ju mer insÄg jag det.

Man fĂ„r lĂ€sa frĂ„n Noahs och Judes perspektiv (de Ă€r tvillingar) men med tre Ă„rs tidsskillnad. Man fĂ„r lĂ€sa on Noah nĂ€r han Ă€r 13 Ă„r och Jude nĂ€r hon Ă€r 16. Jag kan tycka kapitlerna Ă€r lite lĂ„nga och stundvis gĂ„r lite segt fram – men det Ă€r vackert hur de bĂ„da berĂ€ttelserna binds samman.

Hur de handlar om olika saker men ÀndÄ en och samma. Det kÀnns som om man hela tiden fÄr pusselbitar till ett pussel, Àven om det inte Àr förens i slutet man fÄr se den fÀrdiga bilden och det Àr bra. Det hÄller en fÀst vid historien (nÀr man vÀl kommit in i den).      

SÄ hÀr i efterhand kÀnner jag att Jag ger dig solen Àr en bok alla borde lÀsa. PÄgrund av hur vacker och Àkta den Àr, pÄgrund av frÄgorna den tar upp och hur den letar sig in i ens hjÀrta tillslut.

Det hÀr Àr en bok som berör, Àven om jag fortfarande har lite svÄrt att greppa hur den berörde mig. Men det kÀnns i hjÀrtat.

Det Àr en viktig och djup berÀttelse Nelson berÀttar, ÀndÄ Àr boken inte tung (okej lite tung, men inte bara). Det finns ocksÄ nÄgot lÀttsamt över den, inslag av humor hÀr och dÀr, vilket gör historien vÀldigt bra balanserad och trovÀrdig.       

Som sagt önskar jag att alla kunde plocka upp den hÀr boken nÄgon gÄng i sitt liv. Den Àr vÀldigt mogen (Àven om berÀttarrösterna Àr en 13 Äring och 16 Äring) och dÀrför skulle jag nog inte rekommendera den till personer som inte kommit in i övre tonÄren Àn.

Det Àr nog dÀr, runt övre tonÄren som boken kanske trÀffar bÀst efter den handlar mycket om den första riktiga kÀrleken och familjerelationer och hitta sig sjÀlv och liknande. Men jag tror Àven att mÄnga Àldre kan lÀsa den, för mÄnga av temana i boken strÀcker sig lÄngt förbi tonÄren.

Jag ber dock alla som plockar upp den hÀr boken att ha lite tÄlamod. Början Àr lÄngsam, ibland kan den kÀnnas seg, men ge den en Àrlig chans och jag tror inte ni kommer Ängra er. BerÀttelsen har sÄ mycket att ge nÀr man tar sig igenom den. Ett mÀsterverk som sagt.

PoÀng: 8 av 10

Har nÄgon av er lÀst Jag ger dig solen? Fick ni samma kÀnsla som jag av boken?

Om inte, Àr det hÀr en bok ni ser fram emot att lÀsa? Dela med er i kommentarerna!

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇