Bokrecension: Jag, En av David Levithan

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Det Àr sÀkert över ett Är sedan jag upplevde denna typ av lÀsning och bok. KÀnslan av att absolut inte kunna sluta lÀsa, kÀnslan av att man Àr sÄ inne i boken att man hela tiden lÀngtar tillbaka till den sÄ fort man gör nÄgot annat, kÀnslan av att alla borde lÀsa den, kÀnslan av att man lÀser nÄgot helt fantastiskt som snart kommer ta slut.

Dessa kÀnslor och mÄnga mÄnga fler flyger runt i huvudet nÀr jag lÀser David Levithans nya ungdomsroman jag, En. Efter första sidan Àr jag fast och boken slÀpper mig inte ur sitt grepp förrÀn sista raden Àr lÀst och boken i hopslagen.

En Ă€r ingen vanlig tonĂ„ring i USA – En har aldrig haft förĂ€ldrar, vĂ€nner, ett hem, ett sovrum, ett vardagsliv eller ett liv utanför skolan, i alla fall inget som varat mer Ă€n under en dag.

Varje dag vaknar En upp i en ny kropp, till ett nytt liv pÄ en ny plats. Under de 16 Är En har levt har En vant sig vid sitt öde och försökt göra det bÀsta av varje dag.

Det vill sÀga försöka klura ut hur kroppen En befinner sig i skulle levt dagen.

Det Àr först nÀr En hamnar i Justins kropp och möter hans flickvÀn Rihannon som allt förÀndras.

Plötsligt kÀnns ödet inte rÀttvist, En vill kunna stanna kvar i samma kropp för alltid, ha samma vÀnner och samma liv. En vill kunna trÀffa Rihannon varje dag.

Det finns bara ett ord för idén att bygga upp en berÀttelse pÄ det hÀr sÀttet, genialisk! Det Àr berÀttat med ett sprÄk som flyter snabbt och enkelt men med en otrolig kvalité. I varje kapitel fÄr man möta nya karaktÀrer eftersom En befinner sig i en ny kropp varje dag.

Alla dessa möten med karaktÀrer Àr sÄ intressant och man förstÄr hur mÄnga mÀnniskor det verkligen finns som lever sina vardagsliv pÄ olika sÀtt. BerÀttelsen kÀnns helt ny, som om den bryter ny mark.

Man möts av tankar man aldrig tidigare tÀnkt och man ser pÄ sitt eget liv pÄ ett nytt sÀtt. Det Àr fantastisk bok som jag ber er att lÄna, köpa, ladda ner, ja vad som helst bara ni lÀser den.

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇