Vilka är det som har hand om de utsatta pojkarna i vårt samhälle?

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Internatet

Hem för vård eller boende, eller hvb-hem som det även heter, är långt ifrån perfekta instutitioner.

Tanken är givetvis att erbjuda barn, ungdomar, vuxna och barnfamiljer stöd och omvårdnad för att de ska ha möjlighet till ett bättre liv, men verkligheten i dessa hem skiljer sig ofta en hel del från de boendes förväntningar.

Kränkningar, hot, hårda ord och absurda bestraffningar kan lätt komma att bli normen på fel hem. I boken Internatet får du som läsare ta del av hur det är att arbeta på ett hvb-hem när saker och ting inte fungerar som de bör göra.

Boken köper du enklast via följande länk: https://www.bokus.com/bok/9789189093324/internatet/

Om författaren

Författaren till denna bok är Nina Cernold. Efter att i första hand fått se situationen på hvb-hemmet som hon arbetade på kände hon ett ansvar att skriva Internatet för att visa att sådant som inträffade på hvb-hemmet var långt ifrån acceptabelt.

Internatet är skriven med Cernolds egna upplevelser känslor och tankar i fokus. Boken utkom i pappersform år 2006, men går även att hitta som e-bok idag.

Känslan gick inte att ta miste på

När Cernold först fick uppleva atmosfären på hvb-hemmet fanns det en känsla i luften som inte gick att ta miste på. En känsla av hopplöshet. Barnen i hemmet kände sig maktlösa, personalen kunde knappt bry sig något mindre och någon sorts tillsyn gick inte att tala om.

Känslan var något som hon aldrig kom att glömma, och även 16 år efter att hon slutat på internatet kommer minnena återigen till liv när hon läser om liknande berättelser i nyheterna.

Rent maktmissbruk var normen på hvb-hemmet – men det dröjde ett tag innan Cernold upptäckte att ledningen var medvetna om misskötseln, och trots det inte gjorde något alls. De utsatta pojkarna på hemmet hade ingen som vågade stå upp för dem.

Gick inte att glömma

Minnena stannade kvar och plågade författaren, och det var just det som fick henne att skriva om hennes upplevelser i denna bok.

Cernold gick så långt att hon brände de pappersböcker hon hade kvar från den tiden, men trots det kunde hon inte lägga tiden på hemmet bakom sig.

Boken är skriven i syfte att visa hur saker och ting kan utspela sig när tillsynsmyndigheter inte sköter sina jobb och även för att presentera de hemskheter som ofta inträffar bakom stängda dörrar i Sverige.

Sammanfattning

Internatet är en tankeväckande bok som skildrar för författaren Cernolds upplevelser på ett internat för utsatta unga pojkar.

Maktmissbruk och kränkningar var inte ovanliga på internatet, och som enskild lärare var det svårt för författaren att handskas med situationen, särskilt med tanke på att ledningen var medvetna om situationen och medvetet valt att inte agera.

Boken rekommenderas till alla som vill läsa en sann berättelse med mycket känsla och inspirerande människor.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇