Bokrecension: Industrial Magic av Kelley Armstrong

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Att pojkvÀnnen Lucas Cortez förhÄllande till sin far Àr dÄligt Àr ingen nyhet för Paige Winterbourne. Och det Àr heller ingen nyhet att Benicio Cortez utnÀmnt sin rebelliske son till den som en dag ska ta över företaget, nÄgot som Lucas sjÀlv kÀmpar för att undvika med all sin kraft. Precis som han undviker sin fars alla telefonsamtal och alla försök till kontakt.

Men nÀr Benicio ser till att fÄ trÀffa Paige ensam och berÀttar om mordförsöket pÄ en av hans anstÀlldas dotter, kan inte Paige lÄta bli att nappa pÄ betet och bli intresserad. Naturligtvis Àr betet egentligen avsett för Lucas sjÀlv, i hopp om att sonen Àntligen ska ta sig an ett fall som hans pappa rekommenderar.

För Lucas skull försöker Paige att inte tÀnka pÄ vad Benicio sagt, men eftersom mordförsöket gÀller en ung hÀxa kan hon inte riktigt slÀppa det. Dessutom anser Lucas att det kanske vore bÀst om han officiellt introducerade Paige inför sin far.

Förr eller senare mĂ„ste han involvera henne i den del av sitt liv som han sĂ„ desperat kĂ€mpar emot – rikedomen, fjĂ€skandet, de mordlystna halvbröderna och hans pĂ„trĂ€ngande pappa. Men vĂ€l i Miami, dĂ€r Cortez Cabal finns, blir Paige och Lucas snart involverade i mer Ă€n bara situationen inom familjen. NĂ„gon, eller möjligtvis nĂ„got, har börjat döda ungdomar frĂ„n alla fyra Cabals.

Mördarens mĂ„l verkar vara tonĂ„riga rymlingar med kopplingar till nĂ„gon av the Cabals – mĂ„l som Ă€r ovĂ€ntade och som orsakar mest smĂ€rta. Och ju lĂ€ngre Paige och Lucas stannar, desto mer trubbel hamnar de i. Varken Lucas eller Paige Ă€r nĂ„gra favoriter bland nĂ„gon av the Cabals.

Lucas halvbröder skulle döda honom om de inte varit direkt beordrade att lÄta bli. Och eftersom Paige Àr en hÀxa Àr hon inte direkt vÀlkommen heller, sÀrskilt inte efter vÄrens sammanstötningar med the Nast Cabal.

Eftersom samarbetet mellan de fyra Cabals Àr ostadigt och fullt av lögner och Àrelystnad blir Paige och Lucas tvungna att ta saken i egna hÀnder. De tvingas ta hjÀlp av alla Lucas kontakter, sÄvÀl som Paiges, och snart Àr de mitt uppe i nÄgot som Àr en röra av mord, gÄtor, familjefejder och övernaturliga varelser.

Industrial Magic Àr fjĂ€rde delen i Women of the Otherworld-serien, och andra boken med Paige som huvudperson. Även om jag gillade förra boken tycker jag att den hĂ€r Ă€r bĂ€ttre. Den har tempo, spĂ€nning och framförallt humor.

Jag har aldrig fallit för konceptet i en deckare eller nĂ„gon som helst annan kriminalroman, men om man kastar in hĂ€xor, besvĂ€rjare, varulvar och vampyrer – ja, dĂ„ har man mitt fulla intresse. Jakten pĂ„ en övernaturlig mördare med hjĂ€lp av övernaturliga vapen Ă€r spĂ€nnande, nervkittlande och bjuder inte minst pĂ„ överraskningar.

Och jag Ă€lskar att bli överraskad nĂ€r jag lĂ€ser, eftersom det hĂ€nder alltmer sĂ€llan att jag inte kan förutse hur saker och ting kommer gĂ„. Kelley Armstrong lyckas med det – inte bara en eller tvĂ„ gĂ„nger i en enda bok, utan fler Ă€n jag ens kan rĂ€kna, bĂ„de vad gĂ€ller smĂ„ och stora saker.

Det Ă€r som vanligt vĂ€ldigt skickligt skrivet, med den dĂ€r kryddan av sarkastisk humor som fĂ„r mig att gapflabba pĂ„ vart och vartannat kapitel. Industrial Magic Ă€r överhuvudtaget en bok som framkallar reaktioner hos mig – allt frĂ„n att himla med ögonen eller skratta, till att slĂ„ mig för pannan eller höja ögonbrynen i förvĂ„ning.

Det finns sÄklart stycken som jag finner mer tvivelaktiga Àn andra, men eftersom de hanteras sÄ bra med en modern, rolig men aldrig löjlig ton, sÄ överser jag med dem.

En sak som jag verkligen uppskattar Àr att gamla karaktÀrer blir involverade och har stora roller.
Det Ă€r alla frĂ„n Cassandra och Aaron till mina personliga favoriter – Elena, Clay och Jeremy.

Elena och Clay fÄr mig som vanligt att skratta mig halvt fördÀrvad innan jag kan fortsÀtta lÀsa.

Dessutom introducerar boken fler karaktĂ€rer som jag vet eller kĂ€nner pĂ„ mig kommer spela stor roll – dĂ€ribland den underbara Jamie Vegas, och den avlidna Eve Levine, som Ă€r huvudperson i nĂ€sta bok med titeln Haunted.

Det slÄr mig nÀr jag lÀser den hÀr boken, hur otroligt vÀlkonstruerade och komplexa karaktÀrer det finns i den hÀr serien, alla med sina egna problem som Àr högst mÀnskliga, men med den dÀr lilla skillnaden att de Àr övernaturliga.

Tidigare har jag sett exempel i Elena, Clay och Jeremys karaktÀrer, och hÀr fÄr jag ocksÄ ta del av Lucas familjeproblem som sonen till sin fars hemlige Àlskare, mÄlet för sina halvbröders och deras mors hat, samt rollen som sin fars oförklarlige favorit.

Det Àr intressant och inte minst avundsvÀrt komplext och genomtÀnkt.

Jo, jag fÄr nog sÀtta upp Kelley Armstrong pÄ listan över idoler snart.

”Industrial Magic”, 2004

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇