Bokrecension: Igelkottens elegans av Muriel Barbery

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Igelkottens elegans Ă€r sĂ„ uppenbart igelkottens elegans – tĂ€nk: en elegant igelkott, det gĂ„r inte men om det gĂ„r Ă€r det kanske rĂ€tt vackert. Liten ful och spretigt taggigt men Ă€ndĂ„ med grace och bildning.

Det Ă€r för stunden aningens diffust – vad som Ă€r vad med denna roman: Igelkottens elegans. Muriel Barbery sĂ€tter stĂ€mningen frĂ„n titeln och framĂ„t.

Tanken Ă€r inte ovĂ€ntad eller obefogad i detta sammanhang: för att nĂ„got ska betyda nĂ„got mĂ„ste det erövras. De företeelser som först bjuder pĂ„ motstĂ„nd – en vĂ€nskap, ett liv, en kĂ€rlek eller vad som helst som inte kommit till skĂ€nks, blir det som kommer att betyda mest.

MotstĂ„ndet till synes monumentalt, trots att de bor i samma hus Ă€r avstĂ„ndet enormt mellan en liten flicka och damen, tanten: portvakten. Den lilla flickan som lever en tid – ett helt liv tillsammans med portvaktstanten.

Paloma, den lilla flickan, möter portvaktstanten RenĂ©e och tycke uppstĂ„r. De tvĂ„ Ă€r helt olika men ser vĂ€rlden med gemensamma ögon – de ser vĂ€rlden inifrĂ„n men lever precis utanför den vĂ€rld de rör sig i.

Den lilla flickan Ă€r osannolikt begĂ„vad och medveten. Portvaktstanten gör i sin tur allt för att dölja hennes verkliga jag för omgivningen. BĂ„da döljer deras verkliga jag. Men de avslöjar varandra – och hittar varandra just för att de bĂ„da döljer nĂ„got de Ă€ven delar.

BegĂ„vning och utanförskap. Och det Ă€r verkligen inte helt sjĂ€lvklart vad som Ă€r vad, för det Ă€r nĂ„got som skaver, som stör – inte mycket, högst marginellt, knappt mĂ€rkbart, det Ă€r detta motstĂ„nd som mĂ„ste övervinnas. Deras samtal, de hopplösa personerna runt om dem,

Och mycket snart Àr det nÄgot drömskt över hÀndelserna, de Àr lÀtt osannolika men precis sÄ dÀr osannolika sÄ att det vore fantastiskt om de faktiskt intrÀffade, det Àr inte svÄrt att hoppas att det som kan ske ska ske.

Muriel Barberys Igelkottens elegans Àr stundtals instÀllsam och smickrande, men under ytan, stilla och förnöjsamt, och till slut trÀnger det fram en lÀtt bedÄrande berÀttelse om vÀnskap och dold storhet. Som kanske inte pÄ nÄgot sÀtt blir eller Àr precis vad den ger sken av.

Dock bryts romanen av och avlutas med en hÀndelse som förÀndrar allt. Antingen kommer lÀsaren att uppskatta det eller se det som en lÀtt tafflig vÀndning, inte för att det blev bÀst sÄ utan för att det var den enklaste vÀgen ut ur nÄgot.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇