Bokrecensioner: I ljusets makt av Leigh Bardugo

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: I Ljusets makt
Originalets titel: Shadow and Bone
Författare: Leigh Bardugo
Antal sidor: 306
Serie: Grisha Trilogin #1
Förlag: Gilla Böcker
Du kan lÀsa mer om boken / köpa den hÀr: Adlibris, Bokus eller CDON

”
 sĂ€g inte att vi inte hör ihop”, sa han upprört. Han stod vĂ€ldigt nĂ€ra mig nu och jag kĂ€nde hjĂ€rtat slĂ„ hĂ„rdare mot revbenen. ”FörlĂ„t att det tog mig sĂ„ lĂ„ng tid att se dig, Alina. Men jag ser dig nu.”

Handling (frÄn Goodreads)

Alina Starkov Ă€r ingen sĂ€rskild, bara en av alla fattiga, förĂ€ldralösa ungdomar i landet Ravka – ett rike som en gĂ„ng var mĂ€ktigt och vĂ€lmĂ„ende men som nu drabbats av fattigdom och krig. PĂ„ en resa attackeras Alina och hennes bĂ€sta vĂ€n Mal, och nĂ€r han hotas till livet vĂ€cks en urĂ„ldrig kraft hos Alina, stark nog att rĂ€dda Mal, och kanske Ă€ven det krigshĂ€rjade Ravka.

Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny vĂ€rld öppnar sig för henne. En vĂ€rld av magi och gnistrande överflöd, men dĂ€r Alina inte vet om hon kan lita pĂ„ nĂ„gon – inte ens Grishans mĂ€ktige ledare, SkuggmĂ€staren, som kanske Ă€r den enda som kan hjĂ€lpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.

Vad tycker jag: I ljusets makt av Leigh Bardugo Ă€r ett exempel pĂ„ vĂ€ldigt bra fantasy. Helt klart en av de bĂ€sta jag lĂ€st i Ă„r. Ärligt finns det inte mycket jag kan klaga pĂ„. Boken tar med oss till ett helt nytt rike, men det kĂ€nns Ă€ndĂ„ aldrig svĂ„rt att kliva in i den nya vĂ€rlden.

Bardugo gör det sĂ„ vĂ€ldigt lĂ€tt. LĂ€tt att förstĂ„ mig pĂ„ vĂ€rlden hon bygger upp, lĂ€tt att knyta an till karaktĂ€rerna och lĂ€tt att följa med berĂ€ttelsen – vilket kĂ€nns skönt, för historien Ă€r egentligen ganska sĂ„ komplex. DĂ€r finns intriger pĂ„ flera nivĂ„er och det var mer Ă€n en gĂ„ng boken tog vĂ€ndningar som jag verkligen inte hade förutsett.

Det var ocksÄ lÀtt att relatera till de flesta karaktÀrer.

Att kÀnna med Alina i de situationer hon hamnade i och de beslut hon tog var verkligen inte svÄrt. Var besluten fel ibland? Kanske, men jag Àr inte sÄ sÀker pÄ att jag hade kunnat göra nÄgot annorlunda. KaraktÀrerna kÀnns verkliga, och Àven de mest omÀnskliga av dem kÀnns Àkta.

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, allting bara passar ihop.

FrÄn vÀrlden, till tempot, till karaktÀrerna, till uppbyggnaden. Allting flyter pÄ sÄ vÀldigt smidigt. Personligen strÀcklÀste jag den hÀr boken för att jag bara inte kunde sluta (jag har till och med redan lÄnat hem del tvÄ frÄn biblioteket hehe). Tempot i boken var sÄdÀr perfekt för mig.

Alltid spÀnnande, aldrig trögt, man hÀngde hela tiden med och det fanns stÀndigt tillrÀckligt mycket bakgrund för att berÀttelsen inte skulle kÀnnas hastad, trotts sitt snabba tempo.

Rekommenderar verkligen den hÀr boken till alla som vill ha en spÀnnande och vÀl skriven fantasy!
UnderhÄllande och till snudd pÄ beroendeframkallande!

PoÀng: 8 av 10

Dela gÀrna med er av era tankar hÀr i kommentarerna nedan, och hoppas ni har en fin julhelg!

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇