Bokrecension: I den innersta kretsen av Viveca Sten

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: “I den innersta kretsen”
Författare: Viveca Sten
Antal sidor: 318
Förlag: Bokförlaget Forum
UtgivningsÄr: 2010
Serie: Sandhamnsdeckarna #2

Baksidetext

Det Àr en solig julidag. FörvÀntan fyller luften och utanför Sandhamn kokar havet av bÄtar. Alla Àr dÀr för att beskÄda starten pÄ Gotland Runt, norra Europas största havskappsegling.

NÀr startskottet avfyras ligger en stor SwanbÄt lÀngst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen Àr skjuten, mitt pÄ öppet hav. Kriminalinspektör Thomas Andreasson, som befinner sig i publiken, inser omedelbart allvaret.

Offret visar sig vara Oscar Juliander, vice ordförande i Kungliga Svenska SegelsÀllskapet. Han Àr en kÀnd och etablerad advokat som gÀrna har synts i medierna. En respekterad familjefar som har hört sig i de högsta samhÀllskretsarna.

Men snart förstÄr Thomas och hans kollegor att Julianders tjusiga fasad döljer bÄde hemligheter och lögner och att ingenting Àr som det verkar pÄ ytan.

SĂ„ mördas ytterligare en av segelskĂ€llskapets ledamöter


Mitt omdöme

Jag var inte sĂ„ vĂ€rst imponerad av den första boken i Sandhamnserien, men hade hört frĂ„n vĂ€nner och bekanta att de resterande böckerna var desto bĂ€ttre. Och att den hĂ€r andra boken Ă€r bĂ€ttre Ă€n den första rĂ„der det inget tvivel om. MEN jag Ă€r fortfarande inte “blown away”.SĂ€ga vad man vill om Viveca Stens deckare, men de Ă€r enkelt skrivna – pĂ„ bĂ„de gott och ont.

Hon har ett mÄlande sprÄk samtidigt som lÀsarens fantasi fÄr stora friheter, och det gillar jag.

Och jag gillar flytet i sprĂ„ket och bokens korta kapitel som gör historien lĂ€ttlĂ€st. Det som gör att Stens böcker kĂ€nns “enklare” Ă€n andra deckare, tror jag beror pĂ„ att hĂ€r finns absolut inget “lull-lull” vid sidan av, utan det Ă€r rakt pĂ„ sakt – kort och koncist.

Det som stör mig mest Ă€r att karaktĂ€rerna, framförallt Thomas (som ju Ă€r en av de tvĂ„ huvudpersonerna), kĂ€nns lite vĂ€l platta. SĂ€llan har det var sĂ„ svĂ„rt att “lĂ€ra kĂ€nna” en huvudperson.

Nore Linde, den andra huvudkaraktÀren, Àr lite lÀttare att komma in pÄ livet, och hon kÀnns dÀrför inte lika platt och overklig.Sammanfattningsvis tycker jag att det hÀr Àr en helt okej deckare med en skaplig intrig, Àven om jag hade identifierat mördaren redan efter halva boken.

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇