Bokrecension: Hush, Hush av Becca Fitzpatrick

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

NÀr Nora fÄr en ny partner att jobba med pÄ biologin blir hon inte direkt överlycklig. IstÀllet för att som vanligt sitta bredvid sin bÀsta vÀn Vee delar hon bord med den nye, tysta killen, Patch. Det Àr nÄgot med Patch som Nora verkligen inte gillar. Hans svarta ögon.

Munnen som konstant verkar dölja ett flin. Hans sÀtt att prata med henne, hur han Àr elak men ÀndÄ verkar flirta pÄ nÄgot motsÀgelsefullt sÀtt. Och inte minst att han verkar veta varenda liten detalj om hennes liv, trots att de aldrig tidigare trÀffats.

Det Ă€r efter att hon trĂ€ffat Patch som livet verkligen börjar vĂ€nda sig pĂ„ Ă€nda. Vem Ă€r killen i skidmask som förföljer henne? Varför har hon en kĂ€nsla av att stĂ€ndigt bli spionerad pĂ„? Är det Patch, eller nĂ„gon helt annan?

Och vem Àr Patch egentligen? Han tycks veta allt om henne, men sjÀlv förblir han sluten och otillgÀnglig. Allting med honom kÀnns konstigt, ovanligt och inte minst vÀldigt farligt. Samtidigt kan Nora inte lÄta bli att kÀnna sig dragen till honom.

Men det som skrĂ€mmer Nora allra mest Ă€r de hallucinationer hon börjar fĂ„, obehagliga scener som utspelas och som kĂ€nns sĂ„ oerhört verkliga
 för att sedan försvinna som om de aldrig funnits. Vad Ă€r pĂ„ riktigt och vad Ă€r pĂ„ lĂ„tsas? Börjar hon bli galen?

Hon vet att allt detta har med Patch att göra. NÀr hennes intresse för honom vÀxer och han lÄngsamt tinar upp, börjar hon förstÄ att han inte ens Àr mÀnsklig.

Det finns flera saker med Hush, Hush som irriterar mig. Vi kan ju börja med titeln, som inte har nÄgonting att göra med nÄgot alls.

Vi kan ta omslaget, som avslöjar i princip hela historien, hur vackert det Ă€n Ă€r. Och vi kan ju ta de uppenbara parallellerna till Stephenie Meyers Twilight; Tjej pĂ„ biologin, mystisk kille i bĂ€nken bredvid, svarta ögon, sprakande personkemi – men killen inte mĂ€nsklig.

Och voilĂĄ, dödlig fara för tjejen. KĂ€nns det bekant? Ända frĂ„n början slĂ„r detta mig och jag kan inte lĂ„ta bli att tĂ€nka pĂ„ det under hela bokens gĂ„ng. Vad Ă€r det för kul med att lĂ€sa en historia som Ă€r sĂ„ lik en man redan lĂ€st?

Visst, det handlar inte om vampyrer den hÀr gÄngen, men hade författarinnan bestÀmt sig för att Patch skulle vara vampyr, sÄ hade Hush, Hush varit som en omskriven version av Twilight som knappt skulle skilja sig frÄn originalet alls. Jag Àr sÄ emot den hÀr sortens otroliga brist pÄ fantasi att jag inte riktigt kan ta Ät mig boken.

Att baksidetexten berÀttar precis vad Patch Àr för nÄgot (vilket ocksÄ den svenska titeln Fallen Àngel gör) betyder att berÀttelsen ocksÄ mister det spÀnningsmoment som mysteriet med Patchs identitet skulle ha kunnat föra med sig. Det gör att precis hela boken faller mer eller mindre platt.

Okej, jag erkÀnner att den har sina stunder, den har humor pÄ sina stÀllen och den har en underliggande sexuell spÀnning som Àr bra framförd. Den kÀnns lite mörkare Àn Twilight, och Patch Àr en intressant karaktÀr som jag kan uppskatta för hans farliga egg och snudd pÄ oanstÀndiga dialog. Den kÀnns elakare Àn vad Twilight nÄgonsin gjorde, och det gillar jag.

Slutet var inte helt vÀntat vilket jag ocksÄ uppskattar, men hÀr tar ocksÄ mina lovord slut (om jag nu inte ska nÀmna att jag tycker framsidan Àr vÀldigt vacker). Dessa smÄsaker vÀger inte upp det faktum att helhetsintrycket av boken Àr vÀldigt dÄligt. Jag tycker Hush, Hush kÀnns för mycket som ett copycat-verk. Den Àr fruktansvÀrt ooriginell.

Jag tycker Nora Àr löjligt naiv och irriterande hjÀlplös, och jag tycker att det finns alldeles för fÄ trÄdar som faktiskt binds samman. Det finns för mÄnga frÄgor som lÀmnas obesvarade, vilket öppnar upp för en efterföljande bok med titeln Cresendo som jag aldrig kommer lÀsa, men det hade behövts en mer sammanbindande förklaring i den hÀr boken.

Men visst, jag tror nog att det finns en hel drös unga tjejer som skulle uppskatta boken vÀldigt mycket, som ett avbrott frÄn vampyrerna men ÀndÄ i samma high school-stil. Jag gör det dock inte.

”Hush, Hush”, 2009

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇