Bokrecension: Huset mittemot av Alex Haridi

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Huset mittemot
Författare: Alex Haridi
Serie: –
SprÄk: Svenska
Förlag: Bonnier Carlsen
Sidor: 368

Handling

”Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem frĂ„n skolan. Han Ă„t sitt mellanmĂ„l och gjorde sina lĂ€xor. Sedan gick han upp pĂ„ vinden och hĂ€ngde sig. Han var bara tretton Ă„r gammal.”

Det hÀr Àr en historia som berÀttas om och om igen och alla i stan kan den utan och innan, speciellt Joel för han bor mittemot det sÄ kallade ödeshuset dÀr allting hÀnde för tjugo Är sedan. En dag stannar en bil utanför ödeshuset och en man gÄr in i huset med en papperspÄse men kommer ut tomhÀnt, ingen ser det som hÀnder förutom Joel och en massa frÄgor vÀcks inom honom.

KaraktÀrer

Bokens huvudkaraktÀr Àr Joel, en smart kille pÄ 13 Är som jag gillar starkt. Jag gillar att han grubblar pÄ saker som livet och ifrÄgasÀtter allt men Àven hur han pÄ nÄgot sÀtt Àr sÄ oskyldig och inte riktigt har mött sÄ mÄnga motgÄngar Àn i livet.


Tankar om boken

Jag gillad den hÀr boken vÀldigt mycket. SprÄket kÀndes vÀldigt enkelt eftersom den egentligen Àr för lite yngre men det var inget jag störde mig pÄ utan istÀllet gav det bara ett extra flyt. KaraktÀrerna gillade jag vÀldigt mycket, framförallt Joel som jag nÀmnde tidigare men jag gillade Àven relationen mellan Joel och hans storasyster Sofia.

Det finns vissa viktiga Àmnen som tas upp i boken t.ex. anorexia och de tas upp med försiktighet och ur en 13 Ärings perspektiv, nÄgot som jag tycker Alex Haridi lyckats vÀldigt bra med.

SpÀnningen finns helt klart dÀr och man vill ha svar pÄ alla dessa mystiska frÄgor vilket definitivt ger en motivation att fortsÀtta lÀsa boken. Dock var det lite svÄrt att hÀnga med ibland dÄ berÀttelsen var lite otydlig nÀr det kommer till huruvida boken Àr övernaturlig eller inte och man fick ibland dra egna slutsatser och gissa sig fram lite grann.

Även om Huset mittemot kanske egentligen Ă€r för lite yngre sĂ„ var den verkligen spĂ€nnande och man ville fĂ„ förstĂ„else för hur allting hĂ€ngde ihop trots att det ibland var lite rörigt.

Extra roligt var det ju sÄklart att lÀsa boken efter att ha trÀffat författaren Alex Haridi och fÄtt höra om storyn bakom boken.

InlÀgg senast uppdaterat: 4 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇