Bokrecension: Hungerspelen – En fantastisk trilogi

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

I ett dystopiskt samhÀlle dÀr tonÄringar slÄss pÄ liv och död i det direktsÀnda evenemanget Hungerspelen bestÀmmer sig 14-Äriga Katniss Everdeen för att ta sin lillasysters plats pÄ arenan för att rÀdda hennes liv.

Sammanfattning av Hungerspelen

I ruinerna av en plats som en gĂ„ng var kĂ€nd som Nordamerika ligger nationen Panem, en lysande Capitolium omgiven av tolv avlĂ€gsna distrikt. För lĂ€nge sedan förde distrikten krig mot Capitolium och besegrades. Som en del av kapitulationsvillkoren gick varje distrikt med pĂ„ att skicka en pojke och en flicka för att dyka upp i ett Ă„rligt tv-evenemang som heter “The Hunger Games”, en kamp till döden pĂ„ direktsĂ€nd TV.

SextonÄriga Katniss Everdeen, som bor ensam med sin mamma och sin yngre syster, ser det som en dödsdom nÀr hon tvingas representera sitt distrikt i spelen. TerrÀngen, reglerna och nivÄn pÄ publikens deltagande kan förÀndras men en sak Àr konstant: döda eller bli dödad.

Hungerspelen: Recension

Hungerspelen Àr verkligen en av de bÀsta böckerna jag nÄgonsin lÀst. Jag kunde bokstavligen inte lÀgga ifrÄn mig den nÀr jag vÀl började lÀsa den; det var alldeles för mycket spÀnning och överraskning frÄn början. Det finns sÄ mÄnga saker med den hÀr boken som bara inte borde fungera, men pÄ nÄgot sÀtt gör de det.

Till en början trodde jag att Hungerspelen var en actionbok, men nÀr berÀttelsen fortskred den insÄg jag att det Àr dystopia-cum-romance. Jag fick ocksÄ intrycket att berÀttelsen utspelade sig i en tid eller plats helt annorlunda Àn vÄr vÀrld nu. Men jag insÄg snart att det faktiskt utspelade sig i modern tid komplett med tv-apparater och avancerad vetenskapsteknik.

Det finns en sĂ„dan sammanstĂ€llning av vĂ€rlden dĂ€r huvudkaraktĂ€ren Katniss bor och “The Capitol” dĂ€r de rika mĂ€nniskorna bor. Det borde bli en fruktansvĂ€rd sammandrabbning nĂ€r Collins försöker blanda tvĂ„ vĂ€ldigt olika sorters miljöer, men i sjĂ€lva verket finns det en explosion av lysande litteratur.

Katniss vÀrld pÄminner mig om en som liknar Robin Hoods, dÀr mÀnniskor jagar med pilar och hÄlls under strikt kontroll av Capitolium. Men Capitolium verkar mycket som centrum i en livlig stad, som London, med stylister och tv-apparater och eleganta hotellsviter.

Suzanne Collins har skapat en twist pĂ„ det populĂ€ra reality-tv-programmet “Big Brother” dĂ€r tĂ€vlande placeras i en lĂ„st arena. Skillnaden Ă€r att tjugofyra tĂ€vlande gĂ„r in, men bara en kan ta sig ut levande. Det finns sĂ„ mycket uppmĂ€rksamhet pĂ„ detaljer och var och en av huvudkaraktĂ€rerna förklaras i sin helhet, detaljer som mĂ„nga andra författare skulle ha skummat över.

Det som gör den hĂ€r boken riktigt intressant för lĂ€saren Ă€r att Collins verkar ha med oss ​​i den. “Hungerspelen” sĂ€nds pĂ„ skĂ€rmar överallt för allmĂ€nheten att se och vi kĂ€nner att vi Ă€r de hemma som tittar pĂ„ det och hejar pĂ„ olika spelare.

Katniss Àr en lysande karaktÀr dÄ hon Àr mycket medveten om vad publiken vill se och ser till att hon ger det till dem (och oss). Det hÀr Àr en av de mest sofistikerade och engagerande romanerna jag nÄgonsin har lÀst och jag Àr sÀker pÄ att den kommer att tilltala mÀnniskor i alla Äldrar, inte bara tonÄringar.

SpÀnningen Àr kontinuerlig genom hela boken, Ànda till slutet, och det gör att lÀsaren vill veta mer om Katniss och hennes berÀttelse. Det finns till och med förslaget om en kÀrlekstriangel mellan henne och tvÄ andra karaktÀrer.

LÀsaren antar att det vÀrsta över för vÄr huvudperson i slutet av Hungerspelen, men i sjÀlva verket kan det bara ha börjat. Katniss har gjort nÄgot som ingen annan nÄgonsin har vÄgat göra, och har fÄtt Capitolium att se ut som dÄrar. Den hÀr boken lÀmnar dig definitivt att tigga om mer och exalterad inför de kommande tvÄ böckerna som utgör denna trilogi.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇