Bokrecension: Hjärnan, flocken och ensamheten: om människans natur och det moderna livet av Gunilla Ladberg

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Människans hjärna är ett fenomen som är svårt att begripa sig på. Vår hjärna skiljer sig nämligen inte särskilt mycket från resterande hjärnor i djurvärlden.

Det fundamentala i en människohjärna, exempelvis den del av hjärnan som hanterar det mest grundläggande i livet såsom andning och hjärteslag, går att hitta även i djur.

Det som särskiljer människan är främst storleken på de mer utvecklade delarna av hjärnan, såsom frontalloben.

Det är just till följd av denna storlek som våra hjärnor är så pass tunga relativt till vår kroppsvikt, och varför våra hjärnor är så väldigt komplicerade.

Människans natur är något som utvecklats till följd av våra stora och komplicerade hjärnor. Vi har lyckats bygga upp enorma strukturer såsom Eiffeltornet och Taj Mahal, vi kan kommunicera med varandra från otroliga avstånd och vi har lärt oss att sprida invecklade budskap i form av ideologier.

Vad är det som gett upphov till dessa fantastiska under? Utöver våra speciella hjärnor, är det förstås vårt behov av tillhörighet och vårt samband med våra medmänniskor som ligger bakom det hela.

Det är endast tillsammans som vi lyckas åstadkomma storheter. Samhörighet är något som ligger i vår natur.

Det är just det som boken Hjärnan, flocken och ensamheten: om människans natur och det moderna livet av Gunilla Ladberg går ut på. Boken utgavs år 2014, men är minst lika relevant idag.

Här får man lära sig mer om hur vår hjärna har påverkat vårt beroende av varandra. Informationen i boken bygger på det allra senaste inom hjärnforskning, men även sådant som inte går att empiriskt mäta.

Nämligen våra känslor och vårt behov av tillhörighet.

Om författaren

Gunilla Ladberg är en erfaren författare som skrivit 22 böcker, däribland ett flertal storsuccéer.

Hon har tidigare erfarenhet av att skriva om hjärnan, då boken precis innan Hjärnan, flocken och ensamheten var Den mänskliga hjärnan – en upptäcktsfärd.

Författaren har en doktorsexamen inom pedagogik, och med en sådan bakgrund är det inte särskilt underligt att hennes böcker är så pass lättlästa och engagerande, trots det något tyngre materialet.

Ladberg har gång på gång levererat böcker kring otroligt intressanta ämnen, som dessutom varit en fröjd att läsa.

Hjärnan, flocken och ensamheten: om människans natur och det moderna livet är absolut inget undantag.

Om hjärnan

Våra hjärnor styr och ställer över allt i våra liv, men det är inte alltid vi känner av hjärnans inflytande på vårt beteende. Det kan ibland vara svårt att skilja på det som är fri vilja och det som är förprogrammerat beteende.

Detta gäller särskilt för våra sociala beteenden. Vi drivs av att känna oss accepterade bland våra medmänniskor. Vi vill känna att vi tillhör, och att vi har betydelse i samhället.

Detta är en känsla som kan påverka hur vi agerar på sätt som vi inte riktigt märker av, om vi inte analyserar beteendet.

Kommunikation i fokus

Kommunikation mellan människor är det som lett till människans stora framgång, och är en del av vårt naturliga beteende. Det går inte att välja bort; människan är nämligen en naturligt social varelse.

Hjärnan, flocken och ensamheten utforskar detta tema djupare, i syfte att förklara hur vår hjärna fungerar socialt. Våra sinnen är förprogrammerade till att bearbeta mänskliga budskap, och detta är något som styr våra liv.

Det finns oräkneligt många människor som valt att helt omkullkasta sina liv för en viss person, eller en viss ideologi. Vi inspirerar varandra till att ta handling, och det kan leda till otroliga händelser.

Flocken är viktigast

En flock är en gemenskap som ofta associeras med djur såsom vargar. Det ska alltså vara något primitivt som inte går att liknas vid människans sociala strukturer i modern tid.

Vi människor är ju väldigt avancerade och individualistiska varelser som inte faller för grupptänk. Men är det verkligen sant? Skiljer vi oss verkligen drastiskt från vargar och andra flockdjur när vi rör oss i grupper?

Numera ligger fokuset på individualitet och fri vilja. Den personliga utvecklingen står främst, och människor vill ofta separera sig från mängden. Men vad är egentligen motivationen?

Man vill ofta sticka ut för att visa medmänniskorna att man är annorlunda och speciell; något som motiveras av människans tävlingsinriktade natur. T

ävlingsinriktning är förstås även det en social tankeställning som går att relatera till ett flocktänk. Det blir ingen tävling utan personer att tävla mot. Individualiteten är kanske inte lika unik som man kanske tror.

Individualitet i all ära, men flocken kom faktiskt först, och även det som idag ter sig vara en vilja för individualism och personlig utveckling går alltså att relatera till människans sociala natur och flocktänk.

Författaren ger exempel tagna ur det senaste inom hjärnforskning för att förklara varför de viktigaste signalerna för hjärnan är de som reagerar på andra människors beteende. Inget sker isolerat, även individuella handlingar.

Vem är boken för?

Information om hjärnan och människans sociala natur är förstås sådant som är relevant för alla läsare. De teman som boken behandlar är dock särskilt relevant för vårdpersonal, pedagoger och föräldrar, samt personer som befinner sig i ledarroller.

Det är nämligen väldigt viktigt för personer som ansvarar för andra att förstå sig på människan, dess hjärna och dess naturliga sociala beteenden.

Vi är både otroligt annorlunda och väldigt lika de djur som delar vår jord, och det är något som vi behöver förstå oss på.

Summering

Hjärnan, flocken och ensamheten: om människans natur och det moderna livet är en bok som innehåller en hel del empiriskt belagd information kring den mänskliga hjärnan och människans natur.

Här får man lära sig om varför människor beter sig som de gör, och hur vårt forna flocktänk än idag påverkar våra liv.

Boken rekommenderas särskilt till personer som i deras arbete har ansvar över människorna runt omkring. Exempelvis vårdpersonal, pedagoger och de som befinner sig i ledarroller.

Den passar dessutom föräldrar, eftersom boken kan hjälpa dem att komma underfund med naturliga sociala beteenden hos barn.

En riktigt intressant bok med mycket att erbjuda!

Dessutom lättläst, trots det något mer komplicerade ämnet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇