Bokrecension: Harry Potter och hemligheternas kammare av J.K. Rowling

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

NĂ€r Harry Potter börjar sitt andra Ă„r pĂ„ Hogwarts skola för hĂ€xkonst och trolldom efter ett hemskt sommarlov, dröjer det inte lĂ€nge förrĂ€n skrĂ€cken sprider sig bland lĂ€rare och elever – nĂ„gon eller nĂ„got har börjat förstena mugglarfödda elever!

Myten om Hemligheternas kammare och Salazar Slytherins arvtagare börjar berÀttas igen, om hur monstret i den gömda kammaren slapp löst för mer Àn femtio Är sedan. Men vem Àr det som öppnat kammaren en andra gÄng?

Är det vem Harry, Ron och Hermione Ă€r övertygade om – Draco Malfoy? Eller Ă€r det vem alla andra tror det Ă€r – Harry Potter sjĂ€lv?
Till skolan har ocksĂ„ en ny lĂ€rare i försvar mot svartkonster dykt upp – Gyllenroy Lockman, en uppblĂ„st, egoistisk och utseendefixerad man som hela tiden tror att Harry vill bli mer berömd Ă€n vad han Ă€r.

Harry trÀffar ocksÄ Draco Malfoys far Lucius Malfoy, och husalfen Dobby som pÄ de mest desperata sÀtt försöker fÄ Harry att ÄtervÀnda till Dursleys pÄ Privet Drive dÀr han Àr i sÀkerhet.

NÀr skolan hotar att stÀnga och Dumbledore blir tillfÀlligt avsatt som rektor beslutar sig Harry för att han mÄste hitta Hemligheternas kammare för att fÄ ett slut pÄ attackerna mot de mugglarfödda barnen.

Men vad har Tom Dolders dagbok med det hela att göra? Och vems hotfulla, viskande röst Ă€r det som Harry stĂ€ndigt hör innanför vĂ€ggarna
?

Nummer tvÄ i serien om den unge trollkarlen Harry Potter och hans Àventyr Àr vÀldigt spÀnnande och gripande. Boken Àr inte en av de starkaste i serien men presenterar karaktÀrer och föremÄl som kommer ha stor betydelse inför de nÀstkom-mande böckerna.

Jag tycker att i den andra boken hittar berÀttelsen en ton som varar Ànda till sista boken, den allvarliga grunden, de utströdda bitarna av humor som emellanÄt fÄr en att skratta högt och den trovÀrdiga berÀttartonen.

Mer fragment av det förutbestÀmda öde som Harry har framför sig avslöjas och man blir helt enkelt tvungen att lÀsa vidare i nÀsta bok, FÄngen frÄn Azkaban, för att finna svaren pÄ varför Harry överlevde, hemligheterna bakom Voldemorts ondska och kanske Àven komma lite nÀrmare Harrys egna förÀldrar, Lily och James Potter.

”Harry Potter and the Chamber of Secrets”, 1998

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇