Bokrecension: Harry Potter och Halvblodsprinsen av J.K. Rowling

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Harry Potters sjÀtte Är pÄ Hogwarts börjar med en obehaglig överraskning; det har kommit en ny lÀrare i trolldryckskonst, professor Snigelhorn, medan posten som lÀrare i försvar mot svartkonster intagits av ingen annan Àn sjÀlve professor Severus Snape.

Harry har blivit utnÀmnd till kapten för sitt quidditchlag och mÄste ta itu med uttagningar och trÀningstillfÀllen, samtidigt som lektionerna blir allt svÄrare och lÀxorna allt fler. Dessutom har Dumbledore bett Harry om att komma till hans kontor för privata lektioner under hela Harrys sjÀtte Är.

DÄ han infinner sig pÄ den första visar Dumbledore honom minnen, och tar med honom bakÄt i tiden för att han ska fÄ se och lÀra sig allt om Voldemorts bakgrund. Harry fÄr se slÀkten Gaunt, mugglaren Tom Dolder, barnhemmet dÀr den pojke som en dag skulle bli den mest fruktade trollkarlen genom tiderna vÀxte upp, och brottstycken av Voldemorts liv pÄ och efter Hogwarts.

Men vad Ă€r det som hĂ€nt med Dumbledores hand? Vad för slags förfĂ€rlig förbannelse har varit stark nog för att inte kunna upphĂ€vas av Dumbledores stora kraft? Som fĂ„r den att se svartnad och död ut
?

Harry har ocksÄ fÄtt tag i en bok i trolldrycksframstÀllning som hjÀlper honom mycket under lektionerna; genom att stryka över och förbÀttra innehÄllet guidar bokens förre Àgare Harry genom Àmnet. Bokens gamla innehavare kallar sig för Halvblodsprinsen.

Vem var han? Harry blir alltmer fÀst vid den mystiske bokÀgaren, men blir osÀker dÄ de hemmagjorda förtrollningarna som finns nerklottrade i boken blir allt mer otÀcka.

Och snart misstÀnker Harry ocksÄ att Malfoy har nÄgot i kikaren, och inget som kan vara bra. Harry börjar ana att Malfoy blivit vÀrvad som dödsÀtare av Voldemort, som ersÀttare för sin far som nu sitter inspÀrrad i Azkaban.

Men vad Ă€r det som Malfoy gömmer i slottet? Allt Harry vet Ă€r att det Ă€r nĂ„got han vill ha lagat, nĂ„got som tĂ€r pĂ„ Malfoys psyke
 och försöker inte Snape att hjĂ€lpa honom?

Men varken Ron, Hermione, McGonagall eller Dumbledore tar Harrys misstankar pĂ„ allvar, och ber honom att hellre tĂ€nka pĂ„ skolarbetet, pĂ„ det som Dumbledore visar honom i minnessĂ„llet – och snart fĂ„r Harry svaret pĂ„ vad det Ă€r han mĂ„ste göra för att stoppa Voldemort
 det finns en vĂ€g, en vĂ€g genom horrokruxerna.

Tillsammans med Dumbledore börjar Harry nu vandra den stig som kommer leda antingen till Voldemorts död
 eller hans egen.

Den nĂ€st sista boken i den storartade serien om Harry Potter kanske Ă€r den sĂ€msta av dem – boken har inte lika mycket handling som de föregĂ„ende och kĂ€nns ibland lite mager och uttĂ€njd. Man mĂ€rker tydligt Harrys mognad och dĂ„ Ă€ven nya kĂ€rleksaffĂ€rer.

Harry fortsÀtter vara den vÀlkÀnde unge hjÀlten, men förblir ocksÄ den vanliga, förvirrade tonÄringen.

Bok nummer sex Àr kanske den mörkaste av alla böckerna, nu nÀr Voldemort tillkÀnnagett sig sjÀlv och sin existens, och dÀr trollkarlssamhÀllet befinner sig i fullstÀndig, skrÀckslagen upplösning.

Elever tas ur skolan, mordförsök sĂ„vĂ€l utanför som innanför Hogwarts murar Ă€ger rum och den person som alla litar till Ă€r Dumbledore
 eller Harry sjĂ€lv.

Bokens slut Ă€r överraskande och sorgligt, och precis som i de föregĂ„ende böckerna dras en mycket tydlig linje vid sista kapitlet, som sĂ€ger att Harry nu Ă€r redo att möta sin störste fiende, att han blivit vuxen. Boken fĂ„r en att lĂ€ngta ihjĂ€l sig efter den sjunde och sista delen; Harry Potter och Dödsrelikerna.

”Harry Potter and the Half-Blood Prince”, 2005

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇