Bokrecension: Harry Potter och Fenixorden av J.K. Rowling

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Harry Àr fast pÄ Privet Drive över sommaren, utan tillrÀckliga brev om vad som hÀnder frÄn Ron eller Hermione, eller nÄgon annan för den delen.

Han kĂ€nner sig arg över den otillrĂ€ckliga informationen – det var ju faktiskt han som hindrade Voldemort alla de dĂ€r gĂ„ngerna, han som sĂ„g en vĂ€n dö, han som lyckades undkomma. Och varför fĂ„r han inte reda pĂ„ nĂ„got?

Var Àr Voldemort? Vem mer har han dödat? Varför fÄr Harry ingen information?

Det Ă€r först dĂ„ han rĂ€ddar livet pĂ„ sin kusin Dudley som han fĂ„r tillrĂ€ckliga responser frĂ„n trollkarlsvĂ€rlden – men inga positiva sĂ„dana.
Harry fÄr Ätminstone komma ifrÄn sina slÀktingar och komma till stÀllet dÀr familjen Weasley, Hermione och hans gudfar finns.

Han fĂ„r svar pĂ„ nĂ„gra av sina frĂ„gor, men skulle helst av allt vilja prata med Dumbledore – men det verkar som om rektorn undviker honom.

DÄ han ÄtervÀnder till Hogwarts tillsammans med sina vÀnner upptÀcker han inte bara att tidningen The Daily Prophet har börjat sprida elaka lögner och förtal mot honom och Dumbledore, utan ocksÄ att en högst otrevlig kvinna frÄn trolldomsministeriet tagit posten som lÀrare i försvar mot svartkonster.

Medan Harry mĂ„ste utstĂ„ pĂ„hitten om att han Ă€r galen och Dumbledore senil, rykten som fĂ„r hans skolkamrater att hata honom och elever att dra sig undan, har han ocksĂ„ massor med lĂ€xor han mĂ„ste lĂ€sa för att fĂ„ godkĂ€nt i Grund-Examen i Trollkonst, quidditchtrĂ€ning och snart Ă€ven straffkommendering hos Dolores Umbridge – den nya lĂ€raren i försvar mot svartkonster.

Efter ett tag fÄr han ocksÄ kÀrleksbekymmer dÄ flickan han tycker om, Cho Chang, börjar göra nÀrmanden.

DÄ eleverna pÄ Hogwarts upptÀcker att deras nya lÀrare i försvar mot svartkonster inte alls vill lÀra dem nÄgot praktiskt börjar Harry, Hermione och Ron organisera en egen försvar mot svartkonstergrupp, som de kallar DA, Dumbledores Armé.

Det tar inte lÄng tid för Umbridge att ta över först sitt Àmne, sedan inspektioner av andra lÀrare, för att slutligen fÄ Dumbledore avskedad och sig sjÀlv insatt pÄ posten som rektor.

Skolan börjar förvandlas till ett helvete, inte minst dÄ Harry mÄste fÄ privatlektioner med Snape och har konstiga drömmar dÀr han förnimmer Voldemorts tankar och avsikter.

Det Ă€r nĂ€r Harry fĂ„r se sin gudfar bli torterad av Voldemort i en dröm som han bestĂ€mmer sig för att han mĂ„ste göra nĂ„got – han mĂ„ste rĂ€dda personen som blivit som en far för honom. Utan att förutse konsekvenserna ger sig Harry och nĂ„gra av hans vĂ€nner sig av till Mysterieavdelningen, utan att ana att det Ă€r just dit som Lord Voldemort vill ha honom


Den femte boken Àr den tjockaste i serien, pÄ hela 1001 sidor, men kan ocksÄ mycket vÀl vara den bÀsta.

Tillsammans med tredje och sjunde boken Àr Harry Potter och Fenixorden helt klart i en klass för sig.

I den hÀr boken fÄr vi ta del av Harrys vrede som vÀxer sig allt starkare, hans kÀnsla av att vara missförstÄdd, och vi fÄr för första gÄngen slÀppas riktigt, riktigt nÀra Harrys förutbestÀmda öde.

Men femte boken Ă€r ocksĂ„ en bok fylld av fruktan inför Voldemort, oron för att han hĂ„ller sig gömd och vi fĂ„r följa Harrys kamp för att försöka fĂ„ folk att förstĂ„, för att göra dem beredda inför det som ska komma – men att istĂ€llet avspisas och sjĂ€lv anklagas.

Slutet i Harry Potter och Fenixorden Àr mycket sorgligt, mycket omvÀlvande och ritar Àven hÀr, precis som i förra boken, upp en grÀns mellan tvÄ tidsepoker i Harrys liv.

Trots den allt mörkare stÀmningen Àr boken fylld av modigt trots, godartade uppror och humoristiska hÀmndaktioner. FortsÀttningen heter Harry Potter och Halvblodsprinsen.

”Harry Potter and the Order of the Phoenix”, 2003

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇