Bokrecension: Harry Potter och det fördömda barnet av JK Rowling

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Titel: Harry Potter och det fördömda barnet
Originalets titel: Harry Potter and the cursed child
Författare: J.K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany
Serie: (Harry Potter #8)
Språk: Svenska
Förlag: Rabén & Sjögren (Tack så jättemycket för boken!)Sidor: 376

Handling

Att vara den Harry Potter har aldrig varit enkelt och nu som far till tre barn blir det inte lättare. Han måste dessutom kämpa med att vara anställd på trolldomsministeriet och allt som det innebär, samtidigt måste hans son, Albus, kämpa med arvet att vara självaste Harry Potters son. Det hela blir ännu mer komplicerat när ministeriet får tag i en gammal tidsvändare, gjord för att man ska kunna åka tillbaka i tiden.

Hur ska man göra för att den inte ska komma i fel händer?

Mitt omdöme

Den här boken är speciell på många sätt men framförallt är den speciell eftersom den är skriven i manus-form och för att det är den så kallade “åttonde boken” i Harry Potter-serien.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig innan jag hade börjat läsa boken men ärligt så hade jag inte allt för höga förväntningar.

Jag ville ju självklart läsa den, det var inte så.

Det var bara det att jag inte riktigt kunde tänka mig att jag skulle uppskatta den något vidare. Men jag hade ju ganska fel.

Till en början med så känns det verkligen så himla skönt för mig som Harry Potter-nörd att få komma tillbaka till den här magiska världen och få upptäcka nya saker om den. Men det är inte bara det som får mig att gilla den här boken utan jag upptäckte så fort jag hade börjat läsa den att den går helt enkelt inte att lägga ifrån sig.

Det är nog är den största anledningen till att jag, som brukar ta ganska lång tid på mig att läsa ut mina böcker, ändå läste ut den här boken på under 24 timmar. Nytt rekord för mig skulle jag nog säga.

Ytterligare en sak som jag verkligen gillar med den här boken är karaktärerna. För trots att de inte beskrivs på något tydligt sätt (då den är skriven i manus-form) så förstår man dem ändå så väl.

Det är så små saker att man enskilt knappt märker av dem men i det stora hela så är det just de här småsakerna som gör att det är så enkelt att måla upp en bild av både hur karaktärerna ser ut men även hur de är som personer.

Att boken är spännande är dessutom ett faktum, saker händer hela tiden och det är just det som bidrar till att boken är svår att lägga ifrån sig. I vissa delar av boken så känns det som att det dock kanske blir lite för mycket saker som händer och att de här sakerna är lite orimliga även om de har sina förklaringar.

Det är ändå inte något som enligt mig förstör för boken, för jag tror att anledningen till att jag tycker det, är för att jag är så insatt i de “riktiga” Harry Potter-böckerna. Om jag istället väljer att se boken som en egen fristående bok så ser jag det inte längre som något problem.

Jag är inte riktigt helt säker angående mina tankar om att den är skriven i manus-form. På något sätt så tycker jag att man känner när man läser den, att den inte är skriven för att vara en bok. Det tycker jag är väldigt synd då det förstör läsupplevelsen lite.

Det är självklart även så att man, när man läser, saknar alla beskrivningar som man vanligtvis får i en roman, framförallt miljöbeskrivningarna. Samtidigt så ger manus-formen ändå boken ett ordentligt flyt och det känns ganska originellt att de valt att ge ut manuset en pjäs som bok.

Inlägg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇