Bokrecension: Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Harry Potter bor hos sin moster och morbror, det elaka paret Dursleys, och deras feta, odrÀgliga son Dudley, eftersom han egna förÀldrar dog i en bilolycka nÀr han var liten.

Harry önskar inget annat Àn att fÄ lÀmna huset pÄ Privet Drive bakom sig och aldrig mer behöva se det eller dess invÄnare.
Samma Ă„r som Harry ska fylla elva Ă„r börjar mĂ€rkliga saker hĂ€nda. Han fĂ„r brev frĂ„n ingen och nĂ€r han tillslut fĂ„r lĂ€sa ett av dem visar det sig att han inte Ă€r vem som helst – han Ă€r en trollkarl.

En helt ny vÀrld öppnar sig för Harry nÀr han börjar pÄ Hogwarts, skolan för hÀxkonster och trolldom. För första gÄngen i sitt liv fÄr han vÀnner, Ron och Hermione. Han trÀffar den gigantiske Hagrid, skogvaktaren, och skolans berömde rektor Albus Dumbledore.

Han fĂ„r lĂ€ra sig olika sorters magi och har massor med nya lĂ€rare. Och det Ă€r inte allt – i trollkarlsvĂ€rlden Ă€r Harry berömd, han Ă€r en person som alla kĂ€nner till.

FörvĂ„nad upptĂ€cker Harry att hans förĂ€ldrar inte alls dog i den bilolycka som hans slĂ€ktingar övertygat honom om, utan blev mördade av den ondaste trollkarl som nĂ„gonsin existerat – Lord Voldemort. MĂ„nga i trollkarlsvĂ€rlden Ă€r fortfarande rĂ€dda att uttala hans namn.

Han Àr mer kÀnd som Ni-Vet-Vem eller Den-Som-Inte-FÄr-NÀmnas-Vid-Namn. Det som gör Harry berömd Àr att han överlevde Voldemort. Han Àr den första som nÄgonsin gjort det, och det berövade dessutom Voldemort hans krafter.

Men det finns en av lĂ€rarna pĂ„ skolan som inte alls tycker om honom – professor Snape, trolldryckslĂ€raren. Harry blir övertygad om att Snape har nĂ„got ont i kikaren.

Snart börjar Harry, Ron och Hermione ana att nÄgot hÄlls gömt i skolan, nÄgot under extremt skydd som nÄgon nu försöker stjÀla. Harry och hans vÀnner fÄr inget stöd av varken lÀrare eller rektor Dumbledore i sina farhÄgor, och tillslut tycker Harry att det Àr dags att ta saken i egna hÀnder.

Det hĂ€r Ă€r första boken i serien om pojken Harry Potter och hans Ă€ventyr, en av de bĂ€sta och mest hyllade bokserierna nĂ„gonsin. För mig Ă€r den hĂ€r serien i det nĂ€rmaste helig, och jag kommer nog aldrig kunna se pĂ„ dem som ”bara böcker”. Det hĂ€r Ă€r böckerna som fick mig att börja lĂ€sa pĂ„ allvar och jag Ă€lskar dem.

Det Àr den kortaste boken i serien, pÄ omkring 300 sidor.

Det Àr en bok för barn sÄvÀl som vuxna, och det kÀnns inte sÀrskilt löjligt att Harry Àr sÄ ung som han Àr, eftersom han Àr anmÀrkningsvÀrt vuxen för sin Älder. Boken Àr varm, ganska oskyldig nu i början och med ett mÄtt av humor strött över allvaret.

Det Àr en mysig bok som introducerar lÀsaren i trollkarlsvÀrlden pÄ ett sÀtt som Àr bÄde humoristiskt och sjÀlvklart. Denna nya vÀrlds system och upplÀgg Àr sÄ roligt och samtididgt trovÀrdigt pÄ ett sÀtt som gör boken till en otroligt skickligt skriven roman.

Det hĂ€r Ă€r porten till den sju böcker lĂ„nga serien som bara blir bĂ€ttre och bĂ€ttre, och detta Ă€r en serie som alla med ögonen kvar borde lĂ€sa.NĂ€sta bok heter Harry Potter och Hemligheternas kammare.

”Harry Potter and the Philosopher’s Stone”, 1997

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇