Bokrecension: Gyllene sonen av Pierce Brown

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Titel: Gyllene sonen
Författare: Pierce Brown
Förlag: Norstedts (Tack sĂ„ jĂ€ttemycket för boken!)
Sidor: 462
Serie: Red rising/Rött uppror #2
SprĂ„k: Svenska
Originaltitel: Golden Son

OBS! Handlingen kan innehÄlla spoilers frÄn tidigare delar!

Handling frĂ„n baksidan:

Som en av de Röda vÀxte Darrow upp under jorden, i gruvorna pÄ Mars, i tron att ingen kan leva pÄ Mars yta.

NĂ€r han upptĂ€cker att mĂ€nniskorna ovan jord lever i lyx – en samhĂ€llsordning orkestrerad av den styrande klassen de Gyllene – ansluter han sig till rebellgruppen Ares söner. De har en dröm om en ny vĂ€rld, dĂ€r alla mĂ€nniskor Ă€r jĂ€mlika.

Han föds pÄ nytt som den Gyllene Darrow au Andromedus och lyckas beblanda sig med de allra frÀmsta familjerna pÄ Mars.

Rebellerna plan Ă€r att förstöra systemet inifrĂ„n, och Darrow Ă€r den ende som kan förverkliga den planen. Men för att lyckas mĂ„ste han skaffa sig Gyllene vĂ€nner – vĂ€nner som kan offra allt för honom, och hjĂ€lpa honom pĂ„ vĂ€gen mot toppen. Och sedan mĂ„ste han svika dem


Omdöme:

Ni vet kanske att jag verkligen Ă€lskade & hyllade första boken, Rött uppror, i den hĂ€r trilogin? Jo, sĂ„ visst var förvĂ€ntningarna höga pĂ„ den hĂ€r boken nĂ€r jag fick den i brevlĂ„dan för nĂ„gra veckor sedan.

Och man kan absolut sĂ€ga att Gyllene sonen nĂ„dde upp till dem, rev dem och höjde ribban Ă€nnu högre för tredje & sista delen, (som pĂ„ eng. heter) Morning Star.

Jag tycker att den hĂ€r trilogin Ă€r helt briljant. Den Ă€r riktigt bra skriven (bĂ„de författaren & översĂ€ttaren ska ha ett stort tack), den Ă€r otroligt spĂ€nnande och fĂ„r en att sitta pĂ„ som nĂ„lar, för vĂ€ndningar & plot twistarna som finns i boken kan dyka upp varsomhelst, nĂ€rsomhelst.

Man vet verkligen inte vem som Àr fiende eller vÀn, vem som Àr lojal eller inte. SÄ ja, nervkittlande och fÀngslande Àr det minsta man kan sÀga om boken/serien.

Jag tycker att i princip alla karaktĂ€r Ă€r oerhört intressanta, speciellt Darrow – huvudrollen – Ă€r fascinerande och intressant. Hans utveckling frĂ„n första sidan i första boken till sista sidan nu i andra Ă€r sĂ„ stor att den inte ens kan gĂ„ att beskriva.

Jag hejar ju pÄ Darrow, men allt eftersom som man fÄr lÀra sig mer om de Gyllene sÄ förstÄr man ju dem mer ocksÄ och tycker nÀstan lite synd om dem. Men sen Ä andra sidan tÀnker man till exempel pÄ de Röda och *poff* sÄ Àr medlidandet & sympatin borta.

Förutom Darrow sÄ gillar jag Sevro, Mustang, Ylarna och mÄnga andra ocksÄ vÀldigt mycket. För hela boken Àr full av intressanta, flerdimensionella och hÀftiga karaktÀrer att Àlska eller att hata.

Gyllene sonen Ă€r en bok som visar vad som behövs för att en bok ska bli riktigt, riktigt bra. Den Ă€r vĂ€lskriven, spĂ€nnande, fĂ€ngslande och sĂ„ underhĂ„llande att man bara kan luta sig tillbaka och njuta av en oerhört bra dystopi. KaraktĂ€rerna Ă€r mĂ„nga och intressanta, speciellt Darrow, Sevro och Mustang, men Ă€ven mĂ„nga andra.

VĂ€rlden Ă€r uppbyggd pĂ„ ett sĂ„nt sĂ€tt att det kĂ€nns
rĂ€tt. Inte rĂ€tt som i att allt Ă€r bra, jĂ€mstĂ€llt o sĂ„, utan att den kĂ€nns
riktig. Ibland nĂ€r man lĂ€ser en bok med en fantasivĂ€rld sĂ„ kĂ€nns den som en fantasivĂ€rld, men ibland – som med den hĂ€r serien – sĂ„ kĂ€nns vĂ€rlden levande och pĂ„ riktigt. Det Ă€r imponerande att skapa.

Det finns mĂ„nga vĂ€ndningar i boken och det var flera gĂ„nger jag bara satt & gapade och fick lĂ€sa om just den sidan flera gĂ„nger om för att fatta vad det var som verkligen hĂ€nde. Som slutet till exempel, jag fick seriöst andnöd. Och tack vare det slutet vill jag ha sista delen nu, Ă€nnu mer Ă€n vad jag redan ville ha den innan det som hĂ€nde hĂ€nde.

Serien liknar kanske mĂ„nga andra serier – som Hungerspelen, Game of Thrones, Ender’s game, osv – men Pierce Brown har med den hĂ€r serien Ă€ndĂ„ skapat nĂ„got som inte liknar nĂ„got annat.

Jag vet inte mer jag ska skriva, för jag vill inte spoila nĂ„got för er, men i alla fall: lĂ€s den hĂ€r serien. För den Ă€r sĂ„ satans jĂ€vla bra (ni som har lĂ€st böckerna vet) och jag vet inte hur jag ska stĂ„ ut till tredje delen kommer ut. Jag fĂ„r vĂ€l lĂ€sa om Rött uppror Gyllene sonen och fĂ„ Ă€nnu mer begĂ€r efter att fĂ„ reda pĂ„ hur allt kommer att lösa sig. (För nu efter andra bokens slut sĂ„ kĂ€nns det som att allt Ă€r ganska sĂ„ hopplöst.)

Pierce Brown mĂ„ kanske vara en debutförfattare, men den hĂ€r serien – Red Rising Trilogy – Ă€r en och förblir en utav mina absoluta favoritserier – för den Ă€r en riktig guldgruva. Nej, förresten, en oslipad diamantgruva – för det Ă€r vad den Ă€r, en oslipad diamant. sĂ„ lĂ€s, fĂ€ngslas & njut!

BÀsta karaktÀr/er:
Darrow, Sevro & Mustang!

Andra delar i serien:
1. Rött uppror
2. Gyllene sonen
3. Eng. Morning Star

InlÀgg senast uppdaterat: 21 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇