Bokrecension: Gone Girl

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Gone Girl
Författare: Gillian Flynn
Förlag: Modernista
Sidor: 556
Serie: –
SprÄk: Svenska
Originaltitel: Gone Girl

Handling frÄn baksidan:

Nick och Amy Dunne Àr paret som har allt. De Àr charmiga, smarta och framgÄngsrika. Efter nÄgra hektiska Är i New York slÄr de sig ner i en liten smÄstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tÀnkt sig och snart avlöser grÀlen varandra.

PÄ morgonen till deras femte bröllopsdag Àr Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spÄr av vÄldsam strid. Misstankar faller snabbt pÄ Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att fÄ polis och media pÄ andra spÄr.

Amys dagbok ger dock en bild av Nick som Àr allt annat Àn sympatisk. Men Àr han verkligen en mördare?

Å andra sidan: om han Ă€r oskyldig, var Ă€r Amy?

Omdöme:

En utav flera tunga (deckar)tegelstenar som stĂ„tt hemma i bokhylla och som bara samlat damm. Jag Ă€r inte hundra procents sĂ€ker i frĂ„gan om varför jag inte lĂ€st den hĂ€r boken tidigare – för trots frĂ„gade jag hem den sjĂ€lv frĂ„n förlaget och den hade fĂ„tt fina recensioner.

DÀrav varför jag bestÀllde hem den. Men sen har den bara stÄtt lÀngst ner i hyllan och fÄtt nÄgon blick dÄ & dÄ medan man letar efter en bok att lÀsa.

Men nu har jag Àntligen lÀst den hÀr tegelstenen till deckare (/kriminalroman) och Àr fortfarande förvirrad över vad som egentligen hade hÀnt med Amy, trots att jag lÀste ut den för flera dagar sedan.

För det första sĂ„ fĂ„r man mĂ„nga olika perspektiv & sidor av de tvĂ„ huvudkaraktĂ€rerna Nick och Amy – dels via deras egna nutids-PoV, dels via Amys dagbok och bröllopspresent. Jag visste aldrig riktigt vem det var som var “boven” i boken, utan i stĂ€llet lĂ€ste jag bara pĂ„ och tog det som det kom.

Boken Àr spÀnnande, ja, men boken Àr liiite för lÄng (och lÄngsam pÄ vissa stÀllen) för att jag ska kunna hÄlla lÀslusten uppe genom hela boken. Den hade kunnat vara nÄgra hundra sidor kortare, Àven om jag förstÄr att saker avslöjas successivt och att allting byggs upp genom det stora antalet sidor, men jag blev i alla fall ganska sÄ fort trött pÄ boken.

Detta kan ju sÄklart ocksÄ bero pÄ att jag inte Àr sÄ vÀrst förtjust i deckare (förutom nÀr jag var liten och lÀste barnboks-deckare). Visserligen sÄ förstÄr jag varför boken har fÄtt sÄ bra kritik, för det Àr en bra sammanvÀvd och spÀnnande historia som gör att man gÀrna vill fortsÀtta lÀsa för att fÄ reda pÄ slutet. Men jag klickade helt enkelt inte till fullo med den hÀr boken.

Gone Girl Àr en bra, spÀnnande deckare/kriminalroman (hehe, vad Àr den ens?) som för min del var lite för lÄng och utdragen. KaraktÀrerna Àr sÄdana som man kanske inte Àlskar men som man gillar att följa genom berÀttarröster som ger dem liv och fÄngar lÀsarens intresse.

Jag kan inte förneka att jag var vĂ€ldigt nyfiken pĂ„ hur allt skulle sluta och vad det var som hade hĂ€nt och vad det var som skulle hĂ€nda – sĂ„ jag fortsatte att lĂ€sa, trots att lĂ€slusten sjönk nĂ„gra gĂ„nger under bokens gĂ„ng. Slutet var vĂ€l lite sĂ„dĂ€r, “jahopp, var den slut nu?” och inte riktigt sĂ„ som jag hade tĂ€nkt mig.

Gillian Flynn har absolut ett briljant sÀtt att skriva och jag skulle kanske kunna tÀnka mig att lÀsa nÄgot av henne nÄgon gÄng igen. Exempelvis Mörka platser (som verkar vara bra). Men det kommer förmodligen inte att hÀnda pÄ ett tag.

BÀsta karaktÀr/er:

Ingen som jag Àlskade direkt, men jag gillade att följa Nick och Amy genom deras berÀttarröster.

InlÀgg senast uppdaterat: 21 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇