Bokrecension: Godnatt mister Tom av Michelle Magorian

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Andra vÀrldskriget har brutit ut, London hotas av flyganfall och massor av evakuerade barn frÄn huvudstaden dyker upp runt om i byarna pÄ landet. En av dem Àr nioÄrige Willie Beech. Han blir omhÀndertagen av Ànklingen Tom Oakley, en enstöring i en stuga alldeles inpÄ byns kyrkogÄrd.

Men Tom mĂ€rker snart att Willie Ă€r i ett förfĂ€rligt skick. Han Ă€r liten, undernĂ€rd och har kroppen full med blĂ„mĂ€rken och sĂ„r. Det Ă€r först nĂ€r Tom öppnar hans vĂ€ska och hittar moderns brev som han förstĂ„r – för det ligger ett bĂ€lte i vĂ€skan. Ett bĂ€lte som Ă€r till för att slĂ„ den stackars pojken med.

Toms vÀnlighet Àr helt obegriplig för Willie. Han Àr alldeles övervÀldigad av allt det nya. För första gÄngen i sitt liv fÄr han ett eget rum med en egen sÀng. Han fÄr klÀder och mat och börjar tycka det Àr roligt att hjÀlpa Tom med hushÄllssysslorna.

Snart hittar han ocksÄ vÀnner i sin egen Älder. Det har han aldrig haft förut. Det Àr George och tvillingsystrarna Ginnie och Carrie, och sÄ naturligtvis Zach. Zach Àr den mest underliga och konstiga pojke han trÀffat.

Han Àr uppvuxen i teatern, pratar hela tiden och kommer med massor av idéer. Willie och Zach blir bÀsta vÀnner.

Willies liv Àr rent av lyckligt. Kriget mÀrks knappast dÀrute pÄ landet i Little Weirworld. Han upptÀcker att han gillar att mÄla, och fÄr lÀra sig lÀsa och skriva.

Samtidigt som Tom förvandlar Willie till en frisk och glad pojke, mÀrker invÄnarna i byn att nÄgot hÀnder ocksÄ med Tom Oakley. Han lÀgger enstöringen Ät sidan, och Willies nÀrvaro gör att han Àntligen slÀpper sorgen han burit pÄ.

Men sÄ kommer det ett brev.

Willies mamma Àr sjuk och vill att han ska komma hem. Men nÄgot Àr fel.

NÀr Willie inte skriver som han lovat och Tom inte lÀngre kan skylla pÄ att pojken kanske glömt, bestÀmmer sig Tom för att sjÀlv Äka till London och hitta Willie. Godnatt mister Tom har blivit nÄgot av en barnklassiker. SprÄket Àr varmt och enkelt att förstÄ, medan berÀttelsen inte lÀmnar nÄgon oberörd.

Hur Tom fÄr Willie igenom den mödosamma processen till att bli ett lyckligt barn och hur han sjÀlv förÀndras av det, Àr förmodligen en av de finaste historierna man kan lÀsa, och en berÀttelse som kan beröra flera olika sorters mÀnniskor.

För barn Àr det en bra saga, och för Àldre en historia med stort djup och mÄnga nyanser. Boken Àr ett perfekt exempel pÄ livet som det var under en viss tid och Àven ett bevis pÄ att kriget förÀndrade mÄnga mÀnniskors liv.

Den handlar om kriget, men samtidigt inte alls. Barnens landskap Ă€r grönt och orört, men mörklĂ€ggningsgardinerna, Röda Korset-mötena och radiosĂ€ndningarna pĂ„minner hela tiden om att de lever i skuggan av Hitlers Europa. Just detta – barnens upptĂ„g och Ă€ventyr, blandat med breven frĂ„n det bombanfallna London gör boken till en vacker blandning mellan ljust och mörkt, skönhet och ondska.

Den handlar om att hitta sig sjÀlv och om kÀrleken till mÀnniskor runt omkring, men ocksÄ om ondskan och elakheterna frÄn andra.

Om att resa sig upp och kunna komma vidare i livet, vare sig man Àr barn eller gammal, om att vara en del av en enhet och kÀnna att man Àr uppskattad för den man Àr.

Den fÄr mig att rysa inte bara för att det Àr en perfekt berÀttad historia, utan ocksÄ för att den Àr sÄ viktig.
Det Àr en bok alla bör lÀsa, gamla som unga.

”Goodnight, Mr Tom”,1981

InlÀgg senast uppdaterat: 1 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇