Bokrecension: Gale av Karl Eder

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det var nĂ€r jag jobbade pĂ„ biblioteket som jag fick syn pĂ„ den hĂ€r boken, som en av mina kollegor hade skyltat upp – förmodligen för att omslaget Ă€r sĂ„ slĂ„ende. Och det vore lögn att sĂ€ga att jag tog ner boken för nĂ„got annat Ă€n framsidans skull.

Jag tyckte helt enkelt att den var snygg, och baksidetexten tilltalade mig. SÄ trots att jag inte kÀnde igen varken titel eller författare frÄn nÄgot annat sammanhang gav jag Gale en chans.

Daniel Àr pÄ flykt frÄn sitt eget förflutna. PÄ Teneriffa blir han anstÀlld pÄ den lilla segelbÄten Venja. Paret som Àger den, Gale och Devan, har sÄlt allt de Àger för att köpa bÄten och segla över Atlanten med den, frÄn Teneriffa till VÀstindien.

Resan Àr parets livsdröm och dessutom deras smekmÄnad. För att kunna klara resan ordentligt anstÀller de Daniel och tysken Mattias. Men nÀr de vÀl satt segel och kommit ivÀg blir resan inte alls som nÄgon av dem förestÀllt sig den.

Havet Àr större och vÀrre Àn vad de trott, och stÀllda inför den oerhörda tomheten börjar relationerna mellan de fyra besÀttningsmedlemmarna bli allt mer infekterad.

Gale Àr Karl Eders debutroman, men den kÀnns ovanligt genomtÀnkt och vÀl utförd för en debut. Det som framför allt bÀr upp boken Àr idén, med kontrasten mellan det öppna, tomma havet och den pyttelilla bÄten dÀr det Àr omöjligt att komma undan varandra. OcksÄ sprÄket Àr imponerande, eftersom det Àr avskalat och genomtÀnkt pÄ ett sÀtt som ger boken en obehaglig, krypande stÀmning.

I sina beskrivningar av havets vidstrÀckta tomhet och oerhörda djup skapar ocksÄ boken en alldeles sÀrskild, klaustrofobisk ton som fÄr det att krypa i skinnet. Det Àr sÄ rafflande att jag faktiskt skulle vilja kalla Gale för en slags thriller, om Àn en som Àr helt förlagd till öppet vatten och fyra karaktÀrer. Rent handlingsmÀssigt Àr det hÀr en bok som tilltalar mig, men jag mÄste samtidigt medge att hur mycket jag Àn skulle vilja Àlska den hÀr boken, sÄ Àr det nÄgot som stÄr i vÀgen.

Mest tror jag att det beror pÄ bokens isbergsteknik, som ibland gagnar romanen pÄ ett bra sÀtt, och ibland sÀtter kÀppar i hjulet. Som sagt skapar det ÄterhÄllna sprÄket en stÀmning som inte gÄr av för hackor, men samtidigt blir det svÄrt att lÀra kÀnna karaktÀrerna ordentligt.

Precis vad det Àr som gör att det skÀr sig mellan dem förstÄr jag till exempel inte, och eftersom det Àr en vital del av handlingen gör det att boken tappar fotfÀstet ordentligt. Jag skulle gÀrna ha velat ha mer kött pÄ benen angÄende vad som hÀnder dem emellan, för nÀr det hela börjar trappas upp har jag svÄrt att helt förstÄ varför.

Bokens beskrivningar av havet Àr ocksÄ visserligen bra, men ofta berÀttar romanen samma saker gÄng pÄ gÄng, fast pÄ olika sÀtt.

Jag antar att det Àr svÄrt att göra nÄgot annat med en bok som utspelar sig pÄ öppet hav, men det hindrar inte lÀsningen frÄn att dÄ och dÄ bli smÄtt lÄngtrÄkig. Detsamma gÀller alla seglingstermer som jag inte Àr insatt i och som blir mer abstrakta Àn konkreta, vilket inte heller Àr positivt för en bok som Àr sÄ starkt realistisk som Gale Àr.

Mest ogillar jag nog bokens slut, som kĂ€nns plötsligt och abrupt. Det drar ner betyget pĂ„ en bok som i mĂ„nga andra avseenden Ă€r riktigt bra. För Gale Àr trots allt en skicklig bok pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, kanske framför allt pĂ„ grund av hur bra den fĂ„r fram kĂ€nslan av klaustrofobi mitt i all tomhet. Men den hade kunnat göras mer begriplig och mer sammansvetsad – dĂ„ hade den till och med kunnat bli en fullpoĂ€ngare.

“Gale”, 2013

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇