Bokrecension: Frihet av Jonathan Franzen

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Familjen Berglund; pappan försvinner in i en slag existentiell dimma, mamman upphör att vara och barnen som pÄ olika sÀtt gör uppror pÄ ett rÀtt subtilt sÀtt. Ingen tycker egentligen om varandra men de vet inte varför och dÀrför fortsÀtter de att vara familj.

Men dĂ€r andra författare lyckas beskriva kĂ€rleken och tristes, undflyende liv, pĂ„ ett sĂ€tt som Ă€r gripande och medryckande, skriver Jonathan Franzen omstĂ€ndligt och stundtals uttrĂ„kande – hellre mĂ„nga ord Ă€n fĂ„, som att mĂ€ngden ord Ă€r avgörande och inte specifikt vilka.

Framför allt Àr Jonathan Franzens Frihet en otroligt lÄng och sÀvlig berÀttelse om egentligen ingenting. Det Àr nÄgot farsartat över det hela, en tragikomisk berÀttelse dÀr tonen inte Àr överdriven för att förtydliga nÄgot, utan överdriften uppstÄr i avsaknad av förmÄgan att vara allvarlig pÄ riktigt.

KaraktĂ€rerna och hĂ€ndelserna blir ytterligheter – det blir pĂ„ nĂ„got sĂ€tt inte trovĂ€rdigt, samtidigt som Jonathan Franzen anstrĂ€nger sig för att hitta ett trovĂ€rdigt uttryck.

Och lĂ€ngden, lĂ€ngden Ă€r som en berusad persons repetitiva och malande förklaringar om ingenting. Trots att kanske Frihet skulle kunna vinna pĂ„ att inte fortsĂ€tta i all evighet, som att boken egentligen hade kunnat sluta nĂ„gonstans halvvĂ€gs, Ă€r det vĂ€rt för de positiva fragmentens skull att lĂ€sa Frihet. Det Ă€r inte den stora amerikanska romanen som vissa vill göra gĂ€llande – det Ă€r en alldeles för stor roman i största allmĂ€nhet.

DÀrmed inte sagt att det inte Àr en lÀsvÀrd bok, för Frihet förtjÀnar verkligen att lÀsas. Trots att sprÄket och upplÀgget Àr massivt och lÄngrandigt Àr det konsekvent utfört och det gÄr med viss vÀlvilja att se det som en del av bokens karaktÀr, ett medvetet drag. Och det gÄr att vÀnda pÄ det hela genom att lura sig sjÀlv till att det Àr vÀrt resan att ha lÀst Frihet.

Problemet Ă€r att allt ryms, det Ă€r inte ett problem, men det Ă€r som att inget riktigt blir pĂ„ allvar, kĂ€rlek, otrohet, besvikelse, förĂ€ldraskap, ungdomsproblem, miljöproblem, politik, att vĂ€xa upp, grannsĂ€mja, litteratur, fĂ„glar, karriĂ€r, vĂ€nskap, svek
 det sammanhĂ„llande temat: livet, eller ett slags liv.

Friheten kan stĂ„ för frihet att göra vad du vill, att valmöjligheterna omöjliggör lyckan dĂ„ det alltid finns alternativ som Ă€r bĂ€ttre. Du Ă€r fri att göra vad du vill – men dĂ€rmed begrĂ€nsas Ă€ven livsutrymmet eftersom inget blir viktigt eller vĂ€rt att anstrĂ€nga sig för.

Och den dÀr apatin och familjen Berglunds sjÀlvsvÄldiga beteende beskriver Jonathan Franzen vÀldigt bra. Jonathan Franzen Àr en fantastisk hantverkare men kanske inte en elegant och emotionell sÄdan.

InlÀgg senast uppdaterat: 20 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇