Friendy – ett unikt och fantastiskt verktyg att hjälpa barn att sätta ord på sina känslor

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Alla behöver en vän

För barn är att få vänner en viktig del av uppväxten och en väsentlig del av deras sociala och känslomässiga utveckling. Attribut som social kompetens, altruism, självkänsla och självförtroende har alla visat sig vara positivt korrelerade till att ha vänner.

Studier har visat att vänskap gör det möjligt för barn att lära sig mer om sig själva och utveckla sin egen identitet. Och när barn mognar kan vänner hjälpa till att minska stress och navigera i utmanande utvecklingsupplevelser, särskilt under tonåren.

Men det är inte bara de sociala och känslomässiga fördelarna; vänner kan positivt påverka barns hälsa också. Studier har visat att barn som lekte ofta med aktiva vänner var mycket mindre benägna att nämna hinder för att inte träna, såsom låg självkänsla, att känna sig självmedveten eller brist på njutning.

Men det är inte alltid lätt för barn att veta hur man hanterar vänskap och att lära sig att behålla och få nya vänner innebär ett antal färdigheter som små barn behöver lära sig och utveckla.

För vissa barn kommer dessa färdigheter väldigt naturligt, de går lätt till och från vänskapsgrupper, delar med sig av sina erfarenheter och öppnar upp för nya människor. För andra är världen av vänskaper mycket svårare att navigera.

Känslor är viktiga att lyssna på, men inte styras blint av

Hjälp barn att identifiera och uttrycka sina känslor redan i en ung ålder.

När ditt barn skriker, får ett raserianfall och exploderar i en mängd olika känslor, kan det vara en riktig kamp att hitta sätt att lära dina barn om känslor utan att tappa kontrollen själv.

Föräldrar kan i åratal kämpa för att hjälpa sina barn att lära sig om känslor och hur de på ett lämpligt sätt kan uttrycka dessa, särskilt småbarn vars frontallob inte är fullt utvecklad ännu (även den biologiska orsaken bakom utbrott av småbarn).

Fördelarna med att lära dina barn om känslor och hjälpa dem att utveckla emotionell intelligens är inte bara bra för att minimera maktkamper och raserianfall, utan en livslång färdighet som de kommer att skörda frukterna av i skolan, affärer, personliga relationer och vänskap.

En stor fördel?

Barn som lär sig självreglering och hur man kontrollerar sina känslor visar sig ha längre uppmärksamhet, förstår lämplig dynamik i interaktion med andra, är mindre impulsiva, mer självmedvetna och bättre kommunikatörer.

Boken Jag är här med 6 tillhörande känslodockor – ett unikt och fantastiskt verktyg att hjälpa barn att sätta ord på sina känslor

Inspirationen till ”Jag är här” kommer från en fyraåring som sa till sin pedagog i förskolan att känslodockan Friendy är en superhjälte. När förskolläraren Maria frågade varför svarade fyraåringen att det var för att Friendys superkrafter är känslorna.

Författarens mål är att barnen ska inse att alla känslor är viktiga, att de är värda att lyssnas på, men inte låta sig styras blint av. Jag tänker att Friendy är känslan vi upplever inom oss, som har materialiserats för att gör det lättare att bli vän med sina känslor, säger illustratören Lisa Lanning.

Jag är här: Mina första intryck av boken

Jag ska vara brutalt ärlig i den här recensionen.

Jag jobbar till vardags med marknadsföring av spel och casinon åt min arbetsgivare och i vår bransch är det väldigt viktigt vem och vad man riktar sin marknadsföring mot. För oss är det strikt förbjudet att marknadsföra något mot barn som ni säkert förstår.

Tankarna som följde mig genom boken inledningsvis var:

Jag kan inte recensera den här boken på bloggen.
Det är ju ett sätt för författarna att marknadsföra en docka i direkt anslutning till boken.
Ordet Friendy förekom så pass ofta att jag kände att det var en närmast extrem produktplacering.
Det här kommer jag aldrig kunna stå för ifall föräldrar börjar ställa frågor.
Men ack så fel jag hade.

Känslodockan Friendy (i ett set med 6 olika känslor)

Känslodockan Friendy (i ett set med 6 olika känslor) är ett fantastiskt sätt att lära barn sätta ord på sina känslor. Det tog en liten stund innan jag gjorde kopplingen, men ögonblicket jag gjorde det förstod jag just hur användbara dessa dockor kan vara för små barn som behöver hjälp att tolka, förstå och sätta ord på både känslor och upplevelser.

Beskrivning av dockorna från teamet på Friendy.se:

Friendy är en unik docka som säljs i ett set med sex olika känslor; glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn. Men även om det är sex olika känslor är tanken att Friendy är en karaktär som, precis som vi andra, rymmer alla dessa känslor inom sig.

Alla barn behöver hjälp att tolka, förstå och att sätta ord på sina upplevelser. Friendydockorna hjälper barn att medvetandegöra och möta känslor. Genom att få bekräftelse och hjälp att sätta ord på känslorna får barn trygghet och blir bättre rustade för de med- och motgångar som livet erbjuder.

Lek, prata med och utforska känslorna tillsammans med Friendy och ge ditt barn möjlighet att utvecklas både emotionellt och socialt!

Dockorna är ca 25 cm och tillverkade i mjuk velour utan lösa delar som kan lossna. Tvättas i 40 grader, dropptorkas. Tillverkas i Indonesien. Givetvis har dockorna CE-märkning och är EN71 testade.

Design Camilla Jüllig efter en idé av Maria-Pia Gottberg.

– Team Friendy.se

Ett konkret exempel på hur dockorna kan användas är genom att krama den ledsna dockan när man är ledsen och den glada dockan när man är glad.

Känslodockan Friendy & rabattkod:

Alla som köper boken ‘Jag är här’ får också med en rabattkod på känslodockan Friendy som säljs i hela set med känslorna glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn.

Boken köps enklast på webbplatsen www.Friendy.se.

De har även 2 konton på Instagram värda att följa beroende på om du jobbar med barn eller inte.

Det ena heter @friendyfamily och det andra @friendydoll. Mest aktiva är de för närvarande på @friendyfamily som vänder sig till familjer/privatpersoner.

Jag är här: Boken

Boken är lättläst och består av många fina illustrationer av Lisa Lanning.

Det var längesen jag blev så pass positivt överraskad av en bok och tillhörande produkt.

Jag är här och känslodockorna: Sammanfattning

Jag var lite skeptiskt till boken till en början då det kändes som man försökte sälja på föräldrar en flummig docka. Det var först när jag insåg att dockan kom i ett set med 6 olika känslor och att dessa är tänkta att användas i hemmet som jag förstod synergin mellan boken och dockorna.

Det här är ju ett fullkomligt genialiskt verktyg för att lära barn sätta ord på sina känslor, tycker ni inte det?

Jag älskar nya sätt att lära barn saker på, som jag nämnt i den här bloggen många gånger tidigare!

Det här är en bok och en produkt jag sent kommer att glömma.

Mina starkaste rekommendationer.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇