Bokrecension: Fludd av Hilary Mantel

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Fader Angwin Àr församlingsprÀst i den lilla katolska byn Fetherhoughton i norra England. Han har förlorat bÄde sin entusiasm och tro. En dag dyker biskopen upp och tvingar honom att göra sig av med flera av kyrkans helgonstatyer samt tvingas acceptera en medhjÀlpare.

Samtidigt styr den barska moder Perpetua över det lokala klostret och dess skola med en skrÀckinjagande jÀrnhand. En mörk och regnig natt dyker sÄ fader Angwins medhjÀlpare upp. Fludd förvirrar med sitt belevade beteende och sin lÀrda konversation.

Men vem Àr Fludd egentligen? Biskopens spion? En svartkonstnÀr? Det enda som med sÀkerhet gÄr att sÀga Àr att hans nÀrvaro stÀller livet pÄ Ànda för fader Angwin, moder Perpetua och den blida syster Philomena, som endast lÀngtar efter god mat och frihet.

Ända sedan jag började lĂ€sa HilaryMantels mĂ€sterverk Wolf Hall har jag tjatat om henne, men Wolf Hall och dess uppföljare Bring Up the Bodies gjorde mig ocksĂ„ nyfiken pĂ„ hennes övriga författarskap. SĂ„ pass att jag har bestĂ€mt mig för att lĂ€sa in mig pĂ„ det.

Först ut i detta lÀsprojekt Àr Fludd. En stundtals drÄplig, stundtals rörande litterÀr karamell med en rejÀl dos mörk humor. Prosan Àr tÀt och trots att den i sina tematik Àr vÀsensskild frÄn de av Mantels böcker jag redan lÀst Àr det samma intima nÀrvaro. Hilary Mantel placerar verkligen sin lÀsare som en fluga pÄ axeln till sina huvudkaraktÀrer.

Rent tematiskt behandlar Mantel religiöst tvivel och religiös fundamentalism. Fludd Àr inte sjÀlvbiografisk, men Hilary Mantel har i intervjuer sagt att romanen Àr inspirerad av hennes egen uppvÀxt i den lilla byn Hadfield i Derbyshire.

Att udden i romanen Àr riktad mot katolska kyrkan Àr kanske inte sÄ mÀrkligt. Hilary Mantel uppfostrades som katolik och gick i klosterskola. Enligt henne sjÀlv övergav hon den katolska tron vid tolv Ärs Älder.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇