Var hör jag hemma? – Den kanske svåraste frågan för afghanska ungdomar

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Flyktingkrisen har gett upphov till en hel del kontrovers i Sverige. I alla torra politiska diskussioner är det lätt att man glömmer bort själva flyktingarna – de individer som lämnat allt bakom sig för chansen till ett tryggt hem.

Finns det plats för mig i världen? – Berättelser kring ensamkommande från Afghanistan ger en djupare inblick i dessa individer och deras erfarenheter.

Här får man ta del av utlämnande berättelser som målar upp en drastiskt annorlunda vardag än den som gemene svensk är bekant med.

Hur ser boken ut lite närmare? Denna artikel redogör för boken och dess innehåll, i syfte att hjälpa dig reda ut huruvida boken passar just dig!

Boken säljs av föreningen Stöttepelaren till förmån för unga människor som har sökt asyl i Sverige, har fått avslag på sina ansökningar och nu lever helt utan stöd från samhället.

De har inte rätt att arbeta för sin försörjning utan är helt beroende av hjälp från privatpersoner och civilsamhällets organisationer. Att låta sig utvisas till de hot och krig som de har flytt ifrån är inget alternativ.

Boken kan man köpa på följande länk:

https://stottepelaren.se/finns-det-plats-for-mig-i-varlden/

Om författar(na)

Den som sammanställt boken är Margareta Söderberg, men det är 49 olika personer som författat de dikter och berättelser som går att hitta här. Flera av dessa är skrivna på svenska av ensamkommande ungdomar. Finns det plats för mig i världen utkom i slutet av 2019.

Ensam och rädd

Att som barn eller ungdom resa tvärs över världen helt ensam – utan föräldrarna som stöd – är förstås otroligt svårt.

Föräldrarna skickar iväg sina älskade barn för att de känner att de måste och barnen åker iväg för att det är det föräldrarna vill. Situationen är inte enkel för någon, och beslutet fattas inte lättvindigt.

När barnen väl anländer till destinationslandet måste de på egen hand anpassa sig till en helt ny kultur och ett helt nytt liv långt ifrån allt de vuxit upp med. Samtidigt måste de försöka navigera genom de labyrinter som Migrationsverket låst in dem i.

Denna ensamhet, rädsla och förvirring är det som inspirerat många av berättelserna och dikterna i Finns det plats för mig i världen.Då och då tvingas man lägga ifrån sig boken, eftersom det är rentav outhärdligt att läsa om det helvete som dessa ungdomar fått genomlida.

Trots motståndet och svårigheterna har dessa ungdomar lyckats överleva och är idag starkare som resultat. Rädslan och ensamheten dröjer dock kvar, särskilt när utomstående ständigt försöker förvränga situationen och anklaga – utan att faktiskt förstå sig på situationen ordentligt.

Inget varmt välkomnande

Det blev inget varmt välkomnande för de många ungdomar som sökte asyl under flyktingkrisen och därefter. Både den svenska staten och många svenska medborgare försökte ständigt sätta käpp i hjulet för flyktingar, exempelvis genom en “tillfällig” asylbegränsningslag och ständiga attacker i media.

Att komma igång med arbete eller studier och integrera sig i en helt ny kultur tar givetvis en hel del tid och det blir inte bättre av att många asylsökande inte har rätt att arbeta i landet.

Behövs det mer tålamod för barn och ungdomar som helt enkelt är ute efter ett tryggt hem att kalla deras eget?

Sammanfattning

Finns det plats för mig i världen är en djupt berörande bok som gjort det möjligt för afghanska ungdomar att dela med sig av sina erfarenheter till omvärlden och få deras röster hörda.

Boken rekommenderas till dig som vill förstå hur flyktingar tänker kring flyktingkrisen. Detta är en bok som alla borde läsa i detta hetlevrade politiska klimat!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇