Bokrecension: Fem år av fångenskap av Peter Alestig och Fikru Maru

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Fem år av fångenskap
Författare: Peter Alestig, Fikru Maru
Bokförlag: Ordfront förlag
Ålder (vad jag tycker): Från ca 15 år
Antal sidor: 334 sidor
ISBN: 9789177750680
Finns hos: Adlibris / Bokus
Goodreads-betyg: 4.00

Baksidestext

Tidigt på morgonen söndagen den 12 maj 2013 stormar militärpolis den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Marus hem i Addis Abeba och kastar honom i det ökända häktet Maekelawi. Han anklagas för att ha mutat en minister.

Några bevis finns inte, likväl håller myndigheterna honom fängslad utan rättegång medan åren går.

Där utanför kämpar hans 27-åriga dotter Emy för hans frihet, en kamp hon snart upptäcker förs mot både Etiopien och de svenska myndigheternas stelbenthet.

Samtidigt börjar omvälvande saker hända i Etiopien. Kritiken mot den korrupta regeringen växer till en storm och regimen svarar med våld.
För Fikrus del tar händelserna en ny dramatisk vändning. Hans liv är i fara och han ställs inför anklagelser han aldrig kunnat föreställa sig.

Totalt sett handlar det om fem år av absurda rättsprocesser, vidriga levnadsförhållanden och ett storpolitiskt maktspel där Fikru används som bricka.

Mitt omdöme

Jag tycker om boken! Den är väldigt gripande och jag tänkte flera gånger hur korrupta vissa länder/regeringar etc. är. Det är fascinerande på ett hemskt sätt. Jag gillar att boken är så beskrivande. Även om det var jobbigt att läsa, ville jag fortsätta för den var så bra skriven.

Det är en historia jag verkligen kan rekommendera att läsa om. Det jag blir förvånad över är att jag aldrig hade hört talas om Fikru Maru innan. Sveriges regering tog inget ansvar under hans tid i Etiopien och uppmärksammade det nästan ingenting, vilket är hemskt.

Boken är väldigt bra och alla som gillar självbiografier borde läsa denna!

Inlägg senast uppdaterat: 11 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇