Bokrecension: Fearless – konsten att leva kreativt

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Konst är något som berör våra hjärtan på ett sätt som det knappt går att sätta ord på. En bild må säga mer än tusen ord, men det är inte orden som är det viktiga, utan snarare känslan som man förmår uppleva. Vackra målningar kan smyga sig igenom fasaden som alla människor bär på och komma åt den äkta, råa känslighet som gömmer sig inuti.

Att leva kreativt innebär att slänga ifrån sig fasaden helt och hållet och vara ärlig med sig själv. Det är förstås mycket lättare sagt än gjort. Är man nämligen ärlig med sig själv innebär det att när problemen och känslorna väl dyker upp, så kan man inte lägga dem åt sidan.

Men lyckas man komma underfund med de känslor som bubblar under ytan får man tillgång till en helt ny värld av insikt och välmående. Förmågan att vara ärlig med sig själv och leva kreativt är botemedlet för ennui!

Det är precis det som Fearless – konsten att leva kreativt går ut på. Kreativitet är nämligen inte något som kommer naturligt för oss alla, utan det finns en underliggande konst bakom konsten!

Boken är tecknad och författad av Karin Holmström. Här får man njuta av över 60 olika målningar som konstnären arbetat på under ett årtiondes tid. Till målningarna tillkommer inspirerande citat, uttryck och andra texter – vissa skrivna av Holmström själv, och andra skrivna av kollegor.

Fearless – konsten att leva kreativt har fått positiva omdömen från såväl läsare som kritiker. Såhär uttrycker sig Anna Sylvan om boken:

– Du skriver med en innerlig styrka, med snabba personliga meningar. Din konst i ord.

Detta är alltså en populär och omtyckt bok med mycket att erbjuda, men hur ser Fearless – konsten att leva kreativt utan lite närmare? I denna artikel får man en mer djupgående överblick över boken och dess innehåll.

Fearless är en något dyrare bok, varför det är viktigt att man kan försäkra sig om att man kommer tycka om boken innan man beställer den! Boken köper man enklast via följande länk:

https://www.bokus.com/bok/9789151944258/fearless-konsten-att-leva-kreativt/

Om konstnären/författaren

Karin Holmström är författaren/konstnären till denna bok. Hon är född 1978 och spenderar i dagsläget sina dagar i Rönninge, en liten kommundel söder om Stockholm. Holmström är utbildad civilekonom, men karriären inom ekonomi var inte tillfredsställande. Det var något som saknades

År 2016 övergick hon till att bli konstnär på heltid. Holmström hade förstås målat i flera år tidigare, redan från barnsben, men nu fick hon möjlighet att göra det professionellt. Målet med hennes konst uppger hon själv är att väcka känslor hos betraktaren.

Hennes stil fokuserar på färger som blandar sig med varandra för att skapa något som går bortom summan av dess komponenter. Motivet är tillräckligt abstrakt för att betraktaren själv ska kunna fylla i luckorna för en mer personlig och därmed mer känslosam upplevelse.

Holmström själv betecknar denna stil “figurativt abstrakt”. Målningarna skapar hon vanligtvis med akryl i flera lager. Målet är en harmoni av färg och form som ger upphov till en starkare känsla hos betraktaren. Något som dröjer kvar även efter det att målningen försvunnit ur periferin.

Konsten att leva kreativt

För Holmström var det inte enkelt att lämna en lukrativ karriär som ekonom och ta klivet till att bli konstnär på heltid. I boken beskriver hon hur “den andra Karin” – hon i målningarna – är mer fri. Hon känner sig lätt som en fjäder och hör hemma bland alla slående färger.

Karin nummer två är ärlig med sig själv och sina inre känslor. Men hon hade ingen möjlighet att komma till liv när Holmström arbetade som ekonom. Det var istället Vardags-Karin som dominerade livet. Allt började med att hon knackade på chefens dörr. En enkel, svag knackning kom att bli katalysatorn till ett helt nytt liv.

Konsten att leva kreativt var något som Holmström var tvungen att lära sig efter att en djup sorg fallit ner i knät på henne. Hennes konst kom att bli en form av terapi och påbörjade hennes väg till ett mer kreativt och ärligt liv.

Denna resa går att se i hennes konst. Med otydliga linjer och slående färger får man intrycket av en konstnär som inte känner sig helt säker på livet. Känslorna syns klart och tydligt: tigerns ilska och frustration, elefantens undergivenhet och kvinnans sorg.

Det är denna råhet som gör att varje målning lämnar en med något – en tanke som förblir i bakhuvudet även efter att man bläddrat till nästa sida. Bra konst utmärker sig på detta sätt. Bra konst går inte att glömma bort.

Kreativitet finns hos alla

Kreativitet är något som alla bär på. Om man är missnöjd med livet och känner att man inte får utlopp för sin kreativitet i sitt arbete, är det alltid möjligt att starta ett nytt kapitel, precis som Holmström lyckats göra. Det är inte enkelt, men det är definitivt möjligt.

Det krävs förvisso en del kreativitet att vara ekonom, men det är inte riktigt samma kreativitet det handlar om och det är mycket röd tejp som hindrar en från att arbeta på det sätt man vill.

Alla kan lära sig av Holmströms resa! När man inte låter känslorna spilla ut på något sätt finns risken att man istället exploderar. Det är säkerligen mer hälsosamt att istället hitta ett passande utlopp för kreativiteten och känslorna. Det kan ta livet från grått och dystert till färgglatt och rikt!

Sammanfattning

Fearless – konsten att leva kreativt är en bok som erbjuder över 60 olika vackra akrylmålningar från konstnären Karin Holmström. Här får man ta del av det som författaren dubbat “figurativt abstrakt” konst. Detaljerna och budskapet finns där, men luckorna får man fylla i själv.

Boken rekommenderas hjärtligt till alla konstälskare som vill uppleva något nytt. Till varje målning följer ett citat eller en liten text som ger ytterligare inblick i konstnärens tankeprocess.

Oavsett om det är en julklapp eller en plats på ens egen bokhylla det gäller, är detta en fantastisk bok som har mycket att erbjuda!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇