Bokrecension: Farlig midsommar av Tove Jansson

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Glad midsommar pĂ„ er allihop! Vad skulle kunna vara bĂ€ttre en dag som denna Ă€n att recensera en bok som utspelar sig just pĂ„ midsommarafton? Det Ă€r alltsĂ„ dags för den fjĂ€rde boken (eller femte, beroende pĂ„ om man rĂ€knar in SmĂ„trollen och den stora översvĂ€mningeni Muminserien.

Det Àr juni i Mumindalen och Muminmamman gör Ärets första barkbÄt Ät Mumintrollet, som kÀnner sig ledsen. Han saknar Snusmumriken, som Ànnu inte kommit tillbaka efter sin vintervandring. Men nÀr en stor flodvÄg lÀgger Mumindalen under vatten sveps hela Muminfamiljen tillsammans med nÄgra vÀnner ut i en trolsk och lite farlig midsommarnatt som blir ett större Àventyr Àn de kunnat förestÀlla sig.

Jag fastnade som sagt ett bra tag i Muminpappans memoarer, och dÀrför Àr det skönt att upptÀcka att jag faktiskt tycker om Farlig midsommar lika mycket som de andra böckerna i serien.

Det Àr en ÄtergÄng till den trolska och fantasifulla vÀrlden som innehÄller alla möjliga smÄ varelser.

I Farlig midsommar trÀffar man för första gÄngen Homsan och Misan, tvÄ smÄ varelser som har plÄgsamt mÀnskliga attribut som stÄr i kontrast till Muminfamiljens mer harmoniska lÀggning. Homsan mÄste fÄ veta hur saker fungerar och Àr mindre intresserad av hur de kÀnns, medan Misan alltid Àr olycklig pÄ ett sÀtt som man kan kÀnna igen sig vÀldigt starkt i.

En ny karaktÀr Àr ocksÄ Lilla My, som bara nÀmnts i förbifarten i Muminpappans memoarer och som jag sett fram emot att fÄ lÀsa om vÀldigt lÀnge. Hon Àr en hÀrligt rebellisk karaktÀr som visar att liten inte betyder svag, och som stÄr i uppfriskande kontrast mot de lite mossiga könsrollerna som rÄder hos Mumintrollen sjÀlva.

Egentligen Àr kanske karaktÀrerna och den briljanta studien av de olika personligheterna nÄgot av det mest intressanta hos de hÀr böckerna, och en stor del av det som gör dem sÄ lÀmpliga ocksÄ för vuxna.

Men Farlig midsommar Àr framför allt ett Àventyr dÀr Muminfamiljen och deras vÀnner skiljs Ät och sedan förenas pÄ de mest dramatiska sÀtt. Det Àr ocksÄ en vÀldigt rolig bok; det finns en finurlig och intelligent humor i den hÀr serien som ofta fÄr mig att le, om inte skratta högt, och Farlig midsommar Àr kanske den roligaste boken i serien hittills.

Men sÄ finns det ocksÄ den dÀr underliggande kÀnslan av fara och melankoli som utmÀrker de hÀr böckerna.

Det Àr som om nÄgonting större och inte helt ofarligt ligger och lurar precis under ytan, Àven om det inte Àr lika mÀrkbart i just den hÀr boken, som prÀglas mer av fantasi och sommarkÀnsla.

Jag har sjĂ€lv inte lĂ€st Shakespeares Stormen, men jag har förstĂ„tt att Farlig midsommar parodierar och refererar pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt till den pjĂ€sen. Just teater Ă€r ett stort tema i Farlig midsommar, och mycket av handlingen Ă€r förlagd till en teater med alla dess lite absurda och nĂ€stan spöklika attribut – till exempel stora kulisser och saker som ser Ă€kta ut men som Ă€r rekvisita.

Sammanfattningsvis Ă€r Farlig midsommar  en typisk Muminbok, dĂ€r det ligger en stor melankoli som ibland tangerar det obehagliga just under en yta som Ă€r vĂ€ldigt inbjudande, Ă€ven om just den hĂ€r boken Ă€r en av de ljusaste med sin humor, magi och Ă€ventyr. Framför allt har den dĂ€r alldeles sĂ€rskilda MuminkĂ€nslan som man bara vill tillbaka till.

NĂ€sta bok i serien heter Trollvinter och den ska jag köpa sĂ„ fort jag fĂ„r tillfĂ€lle. Jag vill hemskt gĂ€rna lĂ€sa ut den hĂ€r serien i sommar, för det Ă€r helt fantastisk sommarlĂ€sning.

“Farlig midsommar”, 1954

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇