Bokrecension: Falksken av Sara Engström

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Falsksken är en science-fiction bok som skildrar en dystopisk och dyster värld efter att krig slitit sönder det moderna samhället. Ett sargat Sverige är allt som kvarstår, och kommunikationen mellan städerna är i princip helt obefintlig. Kerstin bor i Järsele, människans nordligaste utpost, tillsammans med sitt barnbarn. Innanför stadens gränser känner dem sig trygga, men det är inget idylliskt liv man talar om.

Utanför staden kryllar det av varelser som smyger sig runt i mörkret. Det är förbjudet att försöka kontakta dem, men ibland måste man tänja på reglerna. Kerstin känner sig tvungen att gå bortom Järsele och in i mörkret där varelserna regerar. Falsksken av Sara Engström är en unik bok på många sätt, och relativt ny då den utkom i maj 2020.

Dystopisk science-fiction är inte något nytt. Brave New World och 1984 är ju klassiker som alla flitiga läsare redan är bekant med. Men med influenser från horror-genren kan Falsksken mer liknas vid en roman som Metro 2033, med dess skräckinjagande varelser som tvingat människor att gömma sig undan i mörka hål.

Det som särskiljer Falsksken är bokens fokus på det svenska landskapet – en unik omgivning som lämpar sig helt utmärkt till en thriller, med mörka svenska vintrar och en tomhet som får det att pirra i magen.

Falsksken har även inslag av nordisk folktro, vilket ger berättelsen något ytterligare djup, och får det hela att kännas ännu mer verkligt. Här får man en närmare titt på Falsksken för att se om boken lever upp till dem förväntningar som dess spännande och läskiga handling uppmuntrar till.

Det är rådarna som regerar

Rådarna, mörka varelser hämtade ur nordisk folktro, har slitit isär det mänskliga samhället. Det krävdes inte särskilt mycket – människor är rätt bräckliga av sig. Genom att förstöra den teknologi som den moderna världen behöver för att fungera ordentligt lyckades rådarna tvinga mänskligheten att ta till flykt och gömma sig bakom stora barriärer av järn.

Situationen har lugnat sig en hel del sedan kriget, och människor lever, så gott det går, relativt vanliga liv. Civilisation har börjat återupprätta sig i Järsele, sakta men säkert. Ett enda tåg åker ur och in i staden för att upprätthålla samhället. Invånarna har övertygat varandra om att de värsta tiderna nu är ett minne blott. Men Falsksken skulle inte vara en särskilt spännande roman om så var fallet. Saker och ting slår snabbt slint.

Kerstin, en något äldre arkivarie, är den enda som har kontakt med varelserna bortom Järseles gränser. Hon tar hjälp av dem för att kunna spå framtiden, men varelsen hon kommit att förlita sig på kan inte hjälpa henne något mer. Kerstin får genom spådomarna lära sig om ett stort hot mot människorna i Järsele, men behöver veta mer innan hon kan agera.

Kerstin måste därför lämna Järsele och vandra genom det farliga landet där rådarna regerar, tillsammans med sin motvilliga sonson. Hon tvingas fly från staden innan hon ens är redo, och får kämpa svårt för de svar hon kräver. Längs vägen får hon träffa på flera intressanta karaktärer.

Karaktärerna gör det bättre

En bra handling görs alltid bättre av djupa och verklighetsankrade karaktärer. Kerstin själv är kanske mest intressant. Excentrisk, viljestark och villig att göra allt för det hon tror på. Trots hennes äldre år är hon inte rädd för någon, utan hon följer sin egen väg oavsett vad de runt omkring har att säga.

Utöver Kerstin finns förstås sonsonen som, trots att han inte begriper sig på situationen till fullo, hjälper Kerstin på hennes väg bortom den skyddade gränsen. Dynamiken mellan dem är intressant och rätt unik i en roman av denna typ.

Det är inte ofta man får se en äldre dam som huvudperson i en dystopisk thriller, med den yngre och starkare sonsonen som stödjande karaktär. Sara Engströms val att sätta Kerstin i fokus ger läsaren ett unikt perspektiv på genren som inte går att hitta i andra romaner.

Utöver Kerstin och sonsonen får man träffa på flera andra karaktärer. Ann-Lott är en forskartalang som studerar rådare, men ser mer hos dem än enbart monster. Jarmo är en rådsmedlem som är villig att göra vadsomhelst för att få samhället att fungera som det ska (enligt honom).

Variationen hos karaktärerna och deras motivationer ger mer inlevelse i berättelsen och erbjuder alla läsare en chans att ”klicka” med en av karaktärerna i boken.

En kommentar kring samhällets bräcklighet

Falskskens avbildning av framtiden känns som en klockren kommentar på det moderna samhällets bräcklighet. Som människor sätter vi ofta oss själva på en pedestal. Vi sitter över andra varelser, och vår civilisation är oslagbar. Men det krävs egentligen inte särskilt mycket för att allt ska fallera.

Utan internet och infrastruktur blir det inte mycket kvar. Och vad skulle vi som människor göra då? Förmodligen som man gör i boken: käbbla internt tills dess att allt faller isär. Man får här en inblick i hur Sara Engström själv ser på människorasen, åtminstone i dess värsta stunder. Kanske lite väl cyniskt, men trovärdigt ändå!

Rådarna är naturens svar på människans ständiga exploatering av jordens resurser. Folk har tagit för mycket, och varit alldeles för giriga. Moder natur svarar därför med ett krig utan like. Plötsligt blir det människan som befinner sig på bakfoten, och naturen som får ta över.

Den som kan rädda människan från oundviklig utplåning är den som vågar slå ut från normen och gå sin egen väg. Jantelagen gäller inte riktigt när samhället är på väg mot total förintelse.

Summering

Falsksken av Sara Engström är en unik och spännande bok som ger ett helt nytt perspektiv på den dystopiska genren. Ett samhälle sargat av krig är en miljö som man sett flera gånger förut, men med inslag av nordisk folktro och en huvudperson som är något annorlunda får man här en intressant spin på genren.

Handlingen är något mörk och läskig, så det gäller att vara redo för det innan man sätter igång med boken! Här får man en unikt svensk upplevelse som passar perfekt under mörka vinterkvällar framför brasan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇