Bokrecension: Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Guy Montag jobbar som brandman, men han slÀcker inte brÀnder. Hans uppgift Àr att brÀnna böcker utan att göra nÄgon som helst skillnad mellan. Allt ska brÀnnas och böckernas Àgare arresteras för att sedan försvinna spÄrlöst.

SamhÀllet som Montag lever i uppmuntrar istÀllet sina invÄnare att fÄ all sin information, all fakta och all underhÄllning frÄn tv. Montags fru Mildred Àr till exempel stÀndigt uppkopplad sÄ till den grad att hon nÀstan dödar sig sjÀlv nÀr hon inte minns hur mÄnga sömntabletter hon tagit.

Men nÀr Montag trÀffar den 17-Ärige Clarisse börjar hans uppvaknande. NÀr han sedan trÀffar pÄ en kvinna som vÀljer att brÀnnas till döds tillsammans med sina böcker skakas han i sina grundvalar och ger upp sin lojalitet till det rÄdande samhÀllssystemet.

Fahrenheit 451 har av mÄnga tolkats som en roman om censur och det Àr lÀtt att dra parallellen till totalitÀra ideologiers brÀnnande av misshaglig litteratur. Men Ray Bradburys syfte var att visa ett samhÀlle som har blivit sÄ beroende av att all information ska vara lÀttsmÀlt och fÀrdigtuggad att till och med den simplaste bok blir ett hot mot den rÄdande samhÀllsordningen.

Och det Àr ett skrÀmmande scenario som Bradbury mÄlar upp. Inte bara för stilstudien i mÀnsklig enfald och flockbeteende utan ocksÄ för att bevarandet av vÀrldslitteraturen till slut blir beroende av enskilda individers förmÄga att minnas.

Namnet pÄ romanen anses syfta pÄ den temperatur dÄ papper sjÀlvantÀnder. I verkligheten Àr sjÀlvantÀndningspunkten för papper svÄr att faststÀlla och kan variera med flera hundra grader. En apokryfisk historia gör gÀllande att Ray Bradbury ringde en slumpmÀssig brandstation och frÄgade vid vilken temperatur papper började brinna och brandmannen som svarade drog till med 451 grader Fahrenheit.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇