Jag hörde talas om denna roman – Fågelbovägen 32 – av Sara Kadenfors när den kom ut för flera år sedan, men det har dröjt ända tills nu innan jag läste den. Det handlar om en känslomässigt tillknäppt familj, där mamman är läkare och pappan professor.
Mamma Karin arbetar på en underjordisk läkarmottagning för papperslösa och där träffar hon Katerina. Det som börjar med en gest att hjälpa, att Karin erbjuder Katerina att bo hos dom tills hon är frisk, utvecklas till ett drama där känslor av alla de slag kommer fram i dagen.
Vad är godhet? Varför vill man göra gott? Vad är kärlek? Sanning? Romanen visar också på ett brutalt sätt skillnaderna mellan de som har och de som inte har. För Karin är ytan viktig, vad andra tycker och tänker om henne upptar mycket av hennes tid.
Till slut kulminerar allt i ett – antiklimax, för det är vad jag tycker om slutet. Boken i övrigt var lite slätstruken, men fastnar ändå på något konstigt sätt i en. Man reagerar. På Karin, på lögner, på förställning, på svart arbetskraft. Ens värld rubbas en aning.
Inlägg senast uppdaterat: 28 februari, 2022
- Bästa sättet att se yngre ut: ljudbokstips - 13 december, 2021
- Bästa sättet att återhämta sig efter utmattningssyndrom: med en ljudbok - 13 december, 2021
- Bästa sättet att öka konditionen: med en ljudbok - 13 december, 2021