Bokrecension: Ett litet liv av Hanya Yanagihara

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Ett litet liv
Författare: Hanya Yanagihara
Förlag: Bonniers Pocket
ISBN: 978-91-7429-629-7
Original titel: A little life
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 732

Handling

BerÀttelsen om de fyra vÀnnerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spÀnner över flera decennier och vÀxlar mellan mörker och ljus. Genom Ären prövas deras vÀnskap, men det som hÄller dem samman Àr alltid Jude, Jude St Francis, som förblir en gÄta Àven för dem som stÄr honom nÀrmast. 

Jude Àr framgÄngsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som prÀglar hela hans liv pÄ ett oÄterkalleligt sÀtt. Som kontrast till hans mörka uppvÀxt stÄr vÀnskapen framför allt skÄdespelaren Willem, vars trofasthet och kÀrlek hÄller honom vid liv. Genom Ären kommer Jude att slitas mellan sjÀlvförakt som styr hans tillvaro och kÀrlek han inte kan tillÄta sig. 

Mitt omdöme

Den hÀr boken sÄg man ju överallt förra sommaren, verkligen alla höjde den till skyarna och Àlskade den. Nu har Àven jag lÀst den.

Ett litet liv handlar om Malcom, JB, Willem och Jude, fyra ungdomar som trÀffas pÄ college och förblir vÀnner hela livet. Man fÄr lÀra kÀnna dem i smÄ portioner, i vÀldigt smÄ portioner avslöjar författaren mer om Jude.

SÄ boken kretsar mest kring den gÄtfulla och mystiske Jude.

Han bÀr pÄ oerhört mycket smÀrta inom sig, eller bÄde psykiskt och fysiskt.
Han Àr vÀldigt förtegen om sitt tidigare liv och avslöjar inte mycket.

Han bÀr alltid lÄngÀrmat pÄ sig eftersom han skÀr sig, han skÀr sig nÄgot oerhört.  

Jag hade hoppas sÄ mycket pÄ den hÀr boken och jag ville verkligen tycka om den. Det Àr inte sÄ att jag inte gillar den men jag blev inte sÄ berörd som jag hade hoppas pÄ att bli. Jag hade till att börja med vÀldigt svÄrt att komma in i den.

Efter 100 sidor in i boken hade det inte lossnat ett dugg för mig och jag kÀnde bara att den var sÄ seg. Hade hoppats pÄ att det skulle slÀppa men det gjorde det tyvÀrr inte för mig. Jag kom inte riktigt in i handlingen, hade svÄrt att hÄlla i sÀr karaktÀrerna och blandade ihop dem och Àven hÀndelserna.

Upplevde det som en vÀldigt pratig bok, men pÄ tog för lÄnga meningar, för lÄnga kapitel, en pÄ tok för lÄng bok och stundtals Àven lÄngtrÄkig.

I första hand Àr detta en berÀttelse om kÀrlek och vÀnskap, men Àven skildring av en oerhört smÀrta. Trots att jag inte blev sÄ berörd som jag trodde att jag skulle bli sÄ gör det sÄklart ont att lÀsa om Judes sjÀlvförakt, man vill bara hjÀlpa honom och önska att han ska ta sig i kragen.

Det kretsar dock för mycket kring hans skÀrande och jag blir nÀstan irriterad pÄ att han Àr sÄ sjÀlvisk och vill inte bli hjÀlpt nÀr det strÀcks ut flertalet hÀnder som vill hjÀlpa honom. Men jag antar att det Àr svÄrt att hjÀlpa en person som inte vill bli hjÀlpt.

Mig föll den inte riktigt i smaken men boken Àr som bekant oerhört populÀr och Àlskad.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇