Bokrecension: Ensam kvar av Rhiannon Navin

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Ensam kvar
Författare: Rhiannon Navin
Förlag: Bookmark Förlag
ISBN: 978-91-8854-534-3
Original titel: Only child
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 310

Handling

Zack Àr sex Är och stÄr intryckt i en garderob nÀr en ung kille gÄr genom skolkorridorerna och skjuter ihjÀl 19 personer. Zach hör skotten men anar inte dÄ att ett av dem just har dödat hans storebror Andy. 

HÀndelserna fÄr hela familjen att falla isÀr. Zachs mamma och pappa tar ut sin förtvivlan pÄ gÀrningsmannens förÀldrar, som de stÀller till svars för dÄdet.

Zach Àr förtvivlad, men Àr ÀndÄ den som har styrkan att börja gÄ vidare. Med ett barns optimism och envishet försöker han övertyga dem om att förlÄtelse Àr möjligt. Och med Zachs hjÀlp kan familjen övervinna sorgens skoningslösa och ödesdigra kraft. 

Mitt omdöme

Jag brukar ha lite svÄrt för barn som berÀttare i böcker men ibland sÄ hittar man böcker dÀr det funkar och det gör det verkligen hÀr.

I “Ensam kvar” fĂ„r man lĂ€sa ut sexĂ„rige Zachs perspektiv. Jag hade nog blivit berörd av berĂ€ttelsen Ă€ven om den var skriven ur en vuxens perspektiv men i detta fall blev det extra berörande just för att det var ett barn som berĂ€ttade.

Jag tror Àven att det var det som Àven gjorde att den inte blev för tung att lÀsa. SjÀlvklart Àr det tung lÀsning men det blev inte lika tufft dÄ man fÄr se det genom ett barns ögon.

Författaren lyckas verkligen att fÄnga ett barns tankar. Det Àr en hemskt upplevelse för alla inblandade med det de har varit igenom men Ànnu vÀrre för ett barn skulle jag vilja sÀga. Hon fÄngar verkligen alla funderingar, förvirring och kÀnslor som Zach har pÄ ett perfekt sÀtt.

Boken handlar om sÄ mycket mer Àn skolskjutningen. Den handlar mer om sorg och hur man handskas med den som barn och vuxen.

Jag kan inte ens sÀtta mig i de kÀnslor som familjen upplever men jag blev sÄ oerhört irriterad pÄ Zachs mamma. Jag förstÄr att hon genomgÄr ett stort trauma men blir sÄ upprörd över hur Zach behandlas.

BÄde hon och pappan men speciellt mamman Àr sÄ upptagna med sin egna sorg att hon liksom viftar bort Zachs kÀnslor, som att han inte skulle kÀnna nÄgot bara för att han Àr 6 Är.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇