Bokrecension: Ensam eller Stark av Oskar Henrikson

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Att vara ensam Ă€r inte alltid lĂ€tt, men det blir inte heller enklare att vara del av en gruppdynamik som Ă€r dysfunktionell. NĂ€r man kan samarbeta harmoniskt med dem som stĂ„r en nĂ€rmast Ă€r man som allra starkast – nĂ„got som Ă€r lĂ€tt att sĂ€tta i ord, men svĂ„rt att faktiskt Ă„stadkomma.

Det Àr just dÀrför som Oskar Henrikson och ytterligare en författare av trÀningstipsen frÄn Habitud tillsammans författat projektledarboken Ensam eller Stark, en praktisk handbok med hela 101 tips kring hur man skapar en arbetsmiljö som stÀrker teamet och höjer medlemmarnas moral.

Boken utkom i september 2017, efter ett flertal revisioner, och var resultatet av ett starkt samarbete hos teamet pÄ Habitud.

Köp boken pĂ„ Bokus.com! 👌

Enligt Henrikson sjÀlv stÄr arbetsmiljön för mellan en femtedel och en fjÀrdedel av vÀlbefinnandet, och det kÀnns vÀl rÀtt sÄ rimligt med tanke pÄ hur stor andel av ens tid man faktiskt spenderar pÄ jobbet.

Med minst fyrtio timmar per vecka vill man sjÀlvklart ha en positiv omgivning som gör en glad att man tog sig ut till arbetsplatsen. Men hur lyckas man som projektledare med att leverera en sÄdan miljö rent praktiskt?

Denna projektledarbok, som erbjuder vetenskapligt grundade och konkreta tips, sÀger sig ha svaren.

101 tips – blir det för mycket?

Med över hundra olika tips, som alla skrivits av olika medlemmar pÄ Habitud, Àr det rimligt att anta att boken saknar fokus. Men sÄ Àr inte fallet. Detta eftersom boken Àr indelad i Ätta olika principer, och tipsen följer strax dÀrpÄ samt hÀnger ihop.

Det Àr dessutom Henrikson sjÀlv som skrivit alla introtexter till principerna, vilket lett till en sammanhÀngande röd trÄd som löper genom hela boken.

Varje tips Àr resultatet av mÄnga timmars forskning kring egoism, altruism och vad som utgör en stark arbetsmiljö. Det Àr alltsÄ vetenskapligt grundade tips som smidigt gÄr att integrera i den faktiska arbetsplatsen.

Uppdelningen av boken i dessa tips innebÀr en tydlig struktur som Àr lÀtt att förstÄ sig pÄ, vilket gör det enklare att ta till sig den nya informationen.

Åtta principer för ett framgĂ„ngsrikt team

De 101 tipsen Àr centrerade kring Ätta olika principer som man mÄste ha i Ätanke som projektledare nÀr man vill kultivera ett framgÄngsrikt team. Det handlar om tydliga mÄl, god kommunikation och god och rÀttvis delegering, bland annat.

Dessa principer redovisas pÄ ett smidigt sÀtt, med konkreta exempel som stödjer lÀrandet. Man fÄr exempelvis lÀra sig om hur koncept i Super Mario eller Lord of the Rings kan anvÀndas i den egna arbetsplatsen!

Det genomgÄende meddelandet i boken Àr regelbunden investering i den mentala hÀlsan och det generella vÀlmÄendet hos det egna teamets medlemmar, genom dessa Ätta principer.

Katarina Blom – ytterligare en medlem i Habitud – och Oskar Henrikson, beskriver tillsammans detta som att man behöver ”psykologiska tandborstar och inte bara tandlĂ€kare”, och det kĂ€nns som ett absolut klockrent budskap.

Man kan inte bara agera nĂ€r det Ă€r kris; en god arbetsmiljö krĂ€ver istĂ€llet stĂ€ndig anstrĂ€ngning och en genuin vilja att utvecklas varje dag. Men det behöver inte heller vara onödigt komplicerat – det handlar helt enkelt om god psykologisk ”hygien” pĂ„ arbetsplatsen.

Egoism Àr största fienden

Att balansera olika egon pÄ en arbetsplats Àr en naturlig del av arbetet som projektledare. I sÄvÀl stora som smÄ team kommer det finns medlemmar som klaschar, Àr oense eller som helt enkelt inte passar ihop. Till följd av detta kan problematiska beteenden uppstÄ, sÄsom mobbning och skvaller, vilket sÀnker moralen och leder till en minskad produktivitet.

Som projektledare kan alltsÄ egoism sÀgas vara ett av dem största problemen pÄ en arbetsplats, varför Ensam eller Stark sÀtter ett extra fokus pÄ hur man hanterar detta för att skapa en positiv arbetsmiljö. Det handlar om tips som att ge alla samma chans, och ta tag i saker precis nÀr de uppstÄr, inte efter.

Genom att vara vaksam mot egoism kan man som projektledare minska antalet konflikter pÄ arbetsplatsen och uppmuntra till ett bÀttre samarbete bÄde inom teamet samt med utomstÄende grupper. Precis som boktiteln antyder Àr mÄlet pÄ alla arbetsplatser att vara stark som grupp, för annars kan man lika gÀrna vara ensam.

Oskar Henrikson och resten av teamet pÄ Psykologifabriken som skrivit boken.

Summering

Ensam eller Stark Àr alltsÄ en bok som har mycket att erbjuda lÀsaren som Àr projektledare eller egenföretagare. HÀr fÄr man hela 101 tips, skrivna av en lÄng rad av olika psykologer, kring hur man kan utveckla en positiv arbetsmiljö.

Detta eftersom en positiv arbetsmiljö leder till ökad produktivitet, fÀrre konflikter och ett generellt bÀttre vÀlmÄende. En stark rekommendation för projektledaren som vill stÀrka arbetsplatsen eller hÄlla en redan stark arbetsplats hÀlsosam! Klicka hÀr för att köpa boken pÄ Bokus.com.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇