Bokrecension: En man som heter Ove av Fredrik Backman

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Författare: Fredrik Backman
Genre: Humor, livsöde
Sidor: 347
Förlag: MĂ„npocket
Serie: â€“
UtgivningsĂ„r: 2013
Originaltitel: En man som heter Ove
ÖversĂ€ttare: â€“
Övrigt: UtlĂ€st 12 februari 2014
Handling: Ove Ă€r 59. Han kör Saab. Folk kallar honom “bitter” och “grannarnas skrĂ€ck”. Men Ove Ă€r fan inte bitter, grymtar han. Han gĂ„r vĂ€l bara inte runt och flinar jĂ€mt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar kĂ€llsorteringstunnorna. Trots att det Ă€r flera Ă„r sedan han avsattes som ordförande pĂ„ bostadsrĂ€ttsföreningens Ă„rsstĂ€mma. Eller “den dĂ€r statskuppen”, som Ove sjĂ€lv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. SÄ nÀr de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag rÄkar förstöra Oves brevlÄda blir det upptakten till en komisk och hjÀrtevÀrmande berÀttelse om tilltufsade katter, ovÀntad vÀnskap och den urÄldriga konsten att backa med slÀp. Som kommer att förÀndra en man och en bostadsrÀttsförening i grunden.

Omdöme: Jag vet inte riktigt vad jag förvÀntade mig innan jag började lÀsa En man som heter Ove, men det Àr verkligen en bra bok. Ofta sÄ rolig att jag inte kunde lÄta bli att skratta till, men Àven sorglig. Jag fastnade direkt och hade otroligt svÄrt att sluta lÀsa för att det var sÄ bra. Sidorna flög förbi och jag ville bara lÀsa mer om vresige Ove, Oves kompis katten och de hÀrligt knasiga grannarna.

Ove gillade jag redan frÄn första början. Redan i första kapitlet, nÀr han ska handla en iPad, fattade jag tycke för honom. PÄ ytan verkar han vresig och bitter, men nÀr man lÀr kÀnna honom sÄ mycket mer pÄ insidan. Visst verkar han rÀtt tjurig, men han ett gott hjÀrta. Ove Àr otrevlig, men ÀndÄ jag Àlskar honom.

Grannarna, och dÄ sÀrskilt Parvaneh, tyckte jag minst lika mycket om! Jag skrattade Ät i princip varje scen Ove och Parvaneh var tillsammans i. Deras konversationer Àr sÄ hÀrligt roliga, jag Àlskar det! Hon Àr verkligen en frisk flÀkt. Hela hennes familj Àr underbar; hennes man, Lufsen som Ove kallar honom (haha), och deras smÄ döttrar som jag tycker mycket om. En sÄdan himla skön familj som sÀtter fart pÄ bÄde Ove och kvarteret.

Och sist men inte minst sÄ fÄr vi ju inte glömma katten. Jag gillar verkligen den dÀr katten, och tycker att kattens och Oves vÀnskap byggs upp till nÄgot riktigt fint. Det kunde man ju inte tro i början!

Jag gillar Backmans sprÄk och skrivsÀtt. Det Àr enkelt och lÀttlÀst men vackert. Han anvÀnder sig av mycket liknelser som gör att man direkt kan förestÀlla sig en bild i huvudet.

Kort och gott Ă€r En man som heter Ove en rolig, sorglig och i högsta grad underhĂ„llande bok som jag varmt rekommenderar. En annorlunda och tĂ€nkvĂ€rd berĂ€ttelse och jag ser fram emot att lĂ€sa mer av Backman.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇