Bokrecension: En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: En helt vanlig familj
Författare: Mattias Edvarsson
Förlag: Forum bokförlag
ISBN: 978-91-3715-245-5
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 455

Handling

Hur lÄngt skulle du gÄ för att skydda din familj? Och hur vÀl kÀnner du egentligen dina barn?

De Àr en helt vanlig familj. PrÀsten Adam, juristen Ulrika och deras 19-Äriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och pÄ ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i hÀktet.

Kvar finns de förtvivlade förÀldrarna som inte förstÄr vad som han hÀnt eller vad de ska ta sig till. de Àr bÄda beredda att göra allt för att hjÀlpa Stella, men frÄgan Àr bara om de egentligen kÀnner sin dotter. Eller varandra. 

I tre olika delar fÄr vi följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hÀnde. 

Mattias Edvardsson har skrivit en oavlÄtligt spÀnnande roman som skildrar varje förÀlders mardröm. En helt vanlig familj handlar om tre mÀnniskor som tror sig kÀnna varandra men lever i olika vÀrldar. Och den fina linjen mellan rÀtt och fel, lögn och sanning. 

Mitt omdöme

Det Àr inte direkt ofta jag delar ut 5:or i betyg. Detta Àr den tredje boken i Är som fÄr det betyget. Jag fick med mig denna bok som ett förhandsexemplar nÀr jag besökte Albert Bonniers Förlag pÄ ett event. Min första tanke nÀr jag hade lÀst ut den var: Hur Àr det möjligt att jag missat denna författare?!

BerÀttelsen Àr indelad i tre delar sÄ vi fÄr följa tre perspektiv. Först ut Àr prÀsten pappa Adam. Del tvÄ Àr dottern Stellas, hon som stÄr anklagad för mord. Och sista delen Àr juristen mamma Ulrika.

Det Àr alltsÄ tre sanningar som berÀttas, sanningar eller hur man vill se pÄ saken. De stÀmmer inte alltid överens, hÀndelser skildras pÄ olika sÀtt, jag vet inte vem som Àr pÄlitlig och vem som jag ska tro pÄ, mycket skickligt gjort av författaren.

Mattias Edvardsson tar sig ann sina karaktÀrer vÀldigt bra. Han ger dem liv och det Àr lÀtt att tycka om dem alla tre, Àven om jag ibland störde mig pÄ pappa Adam.

Skildringen av Stella Àr vÀldigt trovÀrdigt, hon Àr nog som sÄ mÄnga tjejer i sena tonÄren, författaren Àr vÀldigt skicklig pÄ att fÄnga hennes beteende och attityd. Man stÀlls hela tiden inför nya perspektiv och jag funderar mycket pÄ vad som Àr rÀtt eller fel, agerar mamma och pappa korrekt.

Det jag gillar i denna bok trots att det Àr ett mord som har begÄtts sÄ Àr inte sjÀlva mordet det centrala i berÀttelsen. Utan det Àr mÀnniskorna som har drabbats, hur mÀnniskor agerar i en sÄn hÀr situation, hur förhÄllande stÀlls inför en prövning.

Det hÀr Àr en enormt spÀnnande bok, frÄn första sidan till sista sidan.

Jag var fast sÄ fort jag öppnade boken, den gick inte att lÀgga ifrÄn sig förrÀn sista sidan var utlÀst.

I början av boken tror man pÄ ett sÀtt för att fÄ en annan bild mot slutet, in i det sista viste jag inte vad jag skulle tro. Detta Àr definitivt en av Ärets bÀsta böcker jag lÀst. LÀs den!

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇