En dramatisk militärkupp som skakade Sydamerika – och vars efterverkan lever kvar än idag

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Ni, de döda och försvunna av Ann-Marie Ljungberg

Sydamerika är en världsdel med en djup och rik historia som gemene svensk dessvärre inte är särskilt bekant med. De senaste årtiondena har varit turbulenta för kontinentens många länder, inte minst Chile, vars folk under 70-talet fick genomlida en blodig militärkupp – och en dominant militärdiktatur.

Ni, de döda och försvunna är en dokumentärroman som utspelar sig både före och efter den militärkupp som ägde rum i Chile den 11:e september 1973, efter att Salvador Allende kom att bli landets president.

I denna artikel får du en närmare titt på boken och dess innehåll, för att se om det är en roman som kanske faller just dig i smaken.

Boken köper du enklast via följande länk: https://www.adlibris.com/se/bok/ni-de-doda-och-forsvunna-9789188383914

Om författaren

Ann-Marie Ljungberg är den som skrivit boken. Hon är en erfaren författare med flertalet framgångsrika böcker på nacken, bland annat kritikerrosade Maja och döden.

Romanen Ni, de döda och försvunna är Ljungbergs senaste roman och utkom tidigare i år. Detta är alltså en het ny bok som passar perfekt till hobbyhistorikern!

Äkta drama som rör den djupaste hjärtesträngen

Romanen utspelar sig i Chile och har sitt främsta fokus på militärkuppen den 11:e september 1973. Presidenten Allende kom då att störtas av den chilenska militären, som leddes av generalen Augusto Pinochet.

Kuppen hade amerikanskt stöd, och det var underättelsetjänsten CIA som organiserade det hela – till följd av Allendes många sociala reformer som var tänkta att frigöra landet från USA:s inflytande över regionen.

Här får du alltså följa med på äkta drama som har sin basis i verkliga händelser. Boken inleds innan militärkuppen, för att på så vis bekanta läsaren med de förutsättningar och det händelseförlopp som ledde till kalabaliken som väntade.

Det hela kulminerar i ett blodigt maktövertagande som skakade hela kontinenten, och lämnade 3500 människor döda till följd av Pinochets militärdiktatur. Flera tusentals människor utsattes dessutom för tortyr av regimen.

Väldigt olika perspektiv vägleder läsaren genom en exotisk miljö

Ni, de döda och försvunna beskriver det fartfyllda händelseförloppet genom flertalet karaktärer som alla erbjuder väldigt olika perspektiv. Dessa karaktärer åker tvärs över landet, längs kontinentens kust och hela vägen ner till Magellans sund.

Detta är en spännande miljö som sällan dyker upp i böcker och miljön blir verklighetsankrad tack vare Ljungbergs kunskapsdigra berättande. Militärkuppen var en fläck på demokratins relativt unga historia – och får inte glömmas bort.

Genom denna bok ger Ljungberg röst till de människor som drabbades av den blodiga kuppen, och som än idag lever med dess efterverkan.

Boken är således mer än enbart en spännande berättelse. Här lär du dig om hur verkligheten såg ut för många människor under 70-talet, och hur USA på flertalet sätt bidragit till oro och blodsutgjutelse världen över.

Sammanfattning

Detta är en bok som blir ett absolut måste för dig som historiefantast. Ljungberg lyckas med en imponerande litterär kraft skildra händelserna utan att för den delen glömma bort det faktum att det är riktiga erfarenheter som ligger till grund för det hela.

Ni, de döda och försvunna är en bok som hedrar de chilenare som dött i kampen för landets frihet, och är en djup bok som rekommenderas till alla – även dig som helt enkelt är ute efter en spännande berättelse.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇