Bokrecension: En dag av David Nicholls

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Att En dag hyllas pÄ flera hÄll och kanter Àr kanske inte sÄ mÀrkligt men sÄ fantastisk Àr den inte.

För det första Àr det besvÀrande att Dexter Àr sÄ i grunden osympatisk, Emma sÄ trÄngsynt och sjÀlvgod och hela historien Àr en enda lÄng meningslös strÀvan efter nÄgot de inte kan eller borde fÄ: kÀrlek. Ty de tvÄ, Emma och Dexter, Àr inte pÄ nÄgot sÀtt vÀrda den kÀrlek de sÄ lÀnge lÀngtade efter och detta eftersom de inte vÄgade frÄn första början.

De trÀffades en natt, och i början av boken verkar det som att de inte alls tycker om varandra men det framkommer mot slutet att de visst ville trÀffas igen och att de i sjÀlva verket var vÀldigt intresserade av varandra, men för rÀdda för att försöka. Vilket gör David Nichols, En dag, till en enda lÄng förnekelse av den kÀrlÀk de kÀnner för varandra.

Och hade deras kÀrlek hindrats av yttre faktorer, som deras respektive familjer hatar varandra, att han mÄste ivÀg ut i krig, eller nÄgon annan yttre faktor, dÄ fungerar det. Men det blir alldeles sjÀlvklart redan tidigt i boken att de tvingas till ett liv ingen av dem vill leva enbart för att de inte vÄgar ge sig hÀn.

Och det Àr klart att det Àr mÄnga som tycker om den för den Àr lÀttlÀst, tillgÀnglig, allt serveras som vore det ett filmmanus (filmen kommer snart) men likvÀl Àr den irriterande. För David Nicholls skriver i onödiga omvÀgar.

Det Àr rÀtt Ät dem att Dexter förlorar allt i knark och alkohol, Emma fÄr vad hon förtjÀnar nÀr hon Är ut och Är in bor ihop med en vÀrdelös komiker som Àr sunkig och inte vet att anvÀnda pÄslakan.

Och det Ă€r klart att allt detta Ă€r dramaturgiska effekter men det Ă€r alldeles för uppenbart, det finns inget djup och ingen lĂ€ngtan – bara feghet. Och det Ă€r dĂ€rför som det inte hĂ„ller till slutet, det Ă€r dĂ€rför det inte gĂ„r att lĂ€ngta efter deras kĂ€rlek, de Ă€r helt enkelt inte vĂ€rda att Ă€lska, det Ă€r inte vĂ€rda kĂ€rleken.

Deras kÀrlekshistoria Àr inte att ta pÄ allvar, för att vinna den djupa starka litterÀra kÀrleken mÄste de inblandade vilja Àlska pÄ allvar, pÄ djupet, för all tid, i evigheters evighet, ovillkorligt.

Men som ytlig kÀrleksroman Àr den helt klart vÀrd att uppmÀrksammas.

Det Àr tÀnkt att den ska vara en roman dÀr du som lÀsare ska hoppas pÄ att de fÄr varandra, du ska inse att de bara skadar varandra och du vill ÀndÄ att de ska fÄ varandra, du ska irritera dig över att de vÀljer fel, inte sÀger sanningen, det Àr sÄ enkelt ska du tÀnka, men de gör fel ÀndÄ.

Det Ă€r sĂ„ uppenbart att den Ă€r skriven utan tanke pĂ„ kĂ€rleken som fenomen utan den Ă€r mer skriven för att genom teknik och olika grepp frammana nĂ„got som liknar en kĂ€rleksroman – vilket den inte Ă€r.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇