Bokrecension: Emma av Jane Austen

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Av Jane Austen
Titel: Emma
Original titel: Emma
Utgiven (första gÄngen): 1847
Sidor: 285
Förlag: Norstedts
Första Meningen: Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet.
Emma Woodhouse har i princip allt man kan önska sig. Hon Àr ung och vacker, intelligent, och dessutom en svinrik arvtagerska. Och det roligaste hon vet Àr att försöka para ihop mÀnniskor hon kÀnner med varandra.

Men nÀr hon Àntligen lyckas fÄ sin Àlskade guvernant Miss Taylor (som varit som en mor för Emma, eftersom mamman dog nÀr hon var vÀldigt liten) med den högt uppsatte och snÀlle Mr Weston, sÄ upplever hon nÄgot annat Àn glÀdje vid bröllopet. Hon inser att para ihop mÀnniskor med varandra innebÀr att man i princip mister dem för evigt.

Och nu nĂ€r Miss Taylor (eller numera Mrs Weston) flyttat till sin man, sĂ„ blir Emma ensam med sin gamle far i huset. Hennes far Ă€r en sĂ„n typ som ALLTID Ă€r vĂ€ldigt försiktig om andras hĂ€lsa, och tycker synd om alla som gifter sig. han kallar tillexempel sin Ă€ldsta dotter den “Stackars Isabelle”, och den nye Mrs Weston “Stackars Miss Taylor”.

Som tur var sÄ brukar den vÀnlige Mr Knightley hÀlsa pÄ, som var 16 dÄ Emma föddes, och kÀnt henne hela livet, och han brukar muntra upp stÀmningen.

Men nÀr Emma en dag fÄr syn pÄ den unge Miss Harriet Smith, sÄ bestÀmmer hon sig genast för att ta den unge damen som sin skyddsling, och börja lÀra henne vett och etikett.

Harriet, som kÀnner sig Àrad av att blivit uppmÀrksammad av Emma, Àr vÀldigt snÀll, men kanske inte jÀttesmart. Och det första Emma upptÀcker Àr att Harriet blivit förtjust i bonden Mr Martin, som ocksÄ verkar förtjust tillbaka. Usch, skulle han passa till hennes vÀn?

Absolut inte, han Àr henne totalt underlÀgsen, bort med honom. IstÀllet försöker hon para ihop den stackars Harriet med den nye prÀsten, Mr Elton.

Dessutom kommer Mr Westons son, Frank, pÄ besök. Han flyttade till sin rike faster (eller nÄgot) nÀr hans mor dog nÀr han var vÀldigt liten, och har nu Àntligen bestÀmt sig för att komma tillbaka. Han livar verkligen upp stÀmningen, och Emma blir mycket förtjust i honom, Àven om Mr Knightley inte tycker sÀrskilt bra om honom.

Emma Àr totalt upptagen av att försöka para ihop sin vÀninna med lÀmpliga mÀn, utan vare sig en tanke pÄ att gifta sig sjÀlv. Det Àr hon totalt ointresserad av, men vem vet vad som kommer hÀnda om kÀrleken kommer i första hand?

Jag har lÀnge funderat pÄ att lÀsa denna bok, eftersom jag gillade TV serien sÄ mycket.

Första gĂ„ngen jag sĂ„g den tykte jag den var ganska dĂ„lig, jag tyckte att Emma var sjĂ€lvisk och jobbig, men sen lĂ€ste min syrra boken (hon Ă€lskade filmen) och lovprisade den sĂ„ mycket, att jag sĂ„g filmen en gĂ„ng till, och DÅ tyckte jag den var superbra, sĂ„ dĂ€rför började jag lĂ€sa boken!

Boken Àr sÄ otroligt rolig och ljus. Till och med nÀr det regnar sÄ kÀnns det som om solen lyser, den Àr sÄ himla upplyftande.

Det kÀnns som om det borde ha varit ett ganska gammalt sprÄk och sÄ, men den var verkligen inte alls. Man blir sÄ glad av att lÀsa boken, till och med de dystraste stunderna kÀnns som rena rama julafton.

De bÀsta delarna var helt klart grÀlen mellan Mr Knightley och Emma, det Àr sÄ ovanligt med författare som kan skriva riktigt bra dialoger, speciellt grÀl, vilket jag tycker Àr i princip omöjligt, iallafall för mig. BÄda ger sÄ bra argument, och det Àr vÀldigt roligt att lÀsa.

Om jag inte hade sett TV serien innan tvÄ gÄnger, skulle jag nog inte fattat hÀlften sÄ mycket. Det Àr ganska mycket namn att hÄlla reda pÄ, dessutom sÀger de aldrig förnamnen, vilket skulle blimycket enklare (utom Emma, dÄ) utan de sÀger alltid Miss Bates, Mrs Bates, Mr Weston, Mrs Weston, vilket jag blir ganska förvirrad av, men man lÀr sig sÄ smÄningom.

Även om slutet Ă€r ganska uppenbart, finns det flera saker man inte alls kunde ha listat ut, och som blev lite överraskad av pĂ„ slutet.

Den kanske inte Àr vad man skulle kalla spÀnnande, det Àr inget blod som sprutar och det Àr inga ondingar som försöker ta över vÀrlden, men den Àr spÀnnande pÄ sitt eget sÀtt, man Àr sÄ inne i boken att det kÀnns som om man Àr pÄ platsen den utspelar sig pÄ, och jag Àlskar att den utspelar sig pÄ ett enda omrÄde, och att det handlar om just de personerna i omrÄdet.

Mina favoritkaraktÀrer Àr Emma och Mr Knightley, och den personen jag hatar mest Àr verkligen den dÀr Mrs Elton


Hon Àr sÄ himla jobbig och irriterande, och tror att vÀrlden ligger i omloppsbana runt bara henne.
Men det Àr nog meningen att hon ska vara jobbig, det blir ingen rolig bok om ALLA Àr snÀlla och godhjÀrtade.

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇