Bokrecension: Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt
Författare: Gail Honeyman
Bokförlag: Lind&Co
Ålder (vad jag tycker): Från ca 15 år
Antal sidor: 411 sidor
ISBN: 9789177793564
Finns hos: Adlibris / Bokus
Goodreads-betyg: 4.34
Första meningen i boken: När folk frågar vad jag sysslar med – taxichaufförer och tandhygienister, till exempel – svarar jag att jag jobbar på kontor.

Baksidestext

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.

Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Ingenting saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt…
Men så stöter hon ihop med kollegan Raymond och allting förändras. Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, en händelse som vänder upp och ner på hela Eleanors skyddade tillvaro.

Det får henne att inse att hon varit en fena på att överleva, men att hon inte har en aning om hur man lever. Plötsligt ska hon lära sig att navigera i en verklighet som alla andra verkar ta för givet.

Mitt omdöme

Jag gillar boken riktigt mycket! Den är mysig och samtidigt lite ledsam. Den är även rolig och Eleanor kan göra saker som andra personer skulle skratta åt. Jag gillar Eleanor som karaktär och hennes berättelse som gör att hon är den hon är. Jag tycker om att författaren gör drickandet och psykisk ohälsa till en viktig del av boken.

Det känns som att författaren vill uppmärksamma psykisk ohälsa och självmedicinering med alkohol. Jag gillar också att det är vanliga problem och inte bara Eleanors problem med sig själv, utan att hon är singel, till exempel. Som sagt är detta en jättebra feelgood-bok med djup som gör mig berörd.

Jag hoppas verkligen det kommer fler böcker om Eleanor, jag vill jättegärna veta hur det kommer gå för henne!

Inlägg senast uppdaterat: 16 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇